U trendu

Krajem meseca desiće se neverovatan svemirski spektakl, svi ćemo gledati u nebo (video)

Ljubiteljima posmatranja neba kraj juna donosi pravu feštu, jer će se svih pet planeta koje možemo da vidimo i golim okom – Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn – uredno poređati na nebu.

Planete će nam se pojavljivati na nebu u zavisnosti od njihove udaljenosti od sunca, s leva na desno kad gledamo ka horizontu: To znači da počinje od Merkura i završiće se sa Saturnom.

Ova nebeska predstava koju ne treba propustiti biće vidljiva na istočnom horizontu neposredno pred izlazak Sunca. Stanovnici severne hemisvere, treba da gledaju ka istoku i jugu, a južne hemisfere, ka istoku i severu.

Iako bi ovo poravnanje trebalo da bude vidljivo tokom celog juna, astronomi skreću pažnju da će u rano jutro 3. i 4. juna, razmak između Merkura i Saturna biti najmanji – samo 91 stepen.

Merkur će biti jasno vidljiv i 24. juna, što će vam olakšati da ga uočite pre nego što krenete udesno duž horizonta. Tog jutra, planetarni raspored bi trebalo da bude vidljiv oko sat vremena, prenose mediji

Ovi događaji i vidljivost planeta mogu varirati u pogledu datuma u zavisnosti od toga gde se nalazite u svetu.

Trebalo bi da postoji mnogo prilika da svi vide pet planeta, čak i ako bude nekoliko oblačnih dana u mesecu. Mogućnost da se planete vide zajedno na ovaj način je poznata kao konjunkcija, a konjunkcije koje uključuju pet planeta su prilično retke – poslednja je bila u decembru 2004. godine, pa ne bi trebalo propustiti ovu priliku.

U određenim danima možda će biti moguće videti i Uran i Neptun, kažu astronomi.

Međutim, biće vam potreban dvogled i teleskop da biste uočili ove tačke, jer se ove planete ne mogu videti golim okom sa Zemlje. Ovo je već neko vreme na delu: možda se sećate da su Saturn, Mars, Venera i Jupiter bili poređani na nebu tokom aprila.

Naravno, ovaj prizor je samo varka perspektive – ali je bez sumnje zadivljujući prizor za posmatranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)