Krim zove Džamalu da peva na otvaranju memorijala

Ruske krimske vlasti volele bi da ukrajinska pevačica Džamala, pobednica ovogodišnjeg Evrovizije s numerom o deportaciji Tatara s Krima pred kraj Drugog svetskog rata, učestvuje na ceremoniji otvaranja memorijala žrtvama te deportacije, rekao je danas zamenik premijera Krima Ruslan Balbek.

Džamalin producent Igor Tarnapolski rekao je medjutim da ona neće pevati na ceremoniji, prenela je agencija Tass.

Balbek je rekao da bi Džamala imala potpunu podršku Tatara s Krima i svih ljudi koji žive na Krimu ako bi tu pesmu izvela na ceremoniji otvaranja tog memorijalnog kompleksa, umesto na Evroviziji.

„Ova pesma bila bi prikladnija tamo i svakako bi svi hvalili njen talenat“, rekao je on i dodao da je pesma izgledala kao da ne pripada na takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Džamalin producent je rekao da je pevačicin raspored prepun, ali i da će u Kijevu biti održana komemoracija povodom deportacije Tatara s Krima i da će ona pevati u ukrajinskoj prestonici.

Prva faza memorijalnog kompleksa biće otvorena 18. maja na stanici Siren blizu Bahčisaraja. Centralni deo kompleksa je drveni železnički vagon kojim su bili deportovani krimski Tatari sa poluostrva 1944. godine. Kompleks će biti u celosti završen 2019. do 75. godišnjice deportacije.

Džamala, 32-godišnja Tatarka s Krima, u pobedničkoj pesmi „1944“ govori o sovjetskoj deportaciji svog naroda, inspirisana pričama svoje prababe koja je doživela tu tragičnu epizodu sovjetske istorije.

Rusija je protestovala protiv učešća Ukrajine na takmičenju za Pesmu Evrovizije zbog „politizacije“ teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja koji zabranjuje „reči, govor ili gest političke ili slične prirode“.

Evrovizija je, medjutim, procenila da je tekst „istorijske“ prirode i odobrila pesmu.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine posle svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.