Krokodilske suze

Često se za nekoga ko plače kaže da lije krokodilske suze. Zašto baš krokodilske? Odavno je primećeno da ovim reptilima, dok leže na obali, teku krupne suze iz unutrašnjih uglova očiju. Evo kako tu pojavu objašnjava nauka.

Krokodilsko plakanje nije, naravno, povezano ni sa kakvim osećanjem tuge i žalosti, već sa jednom sasvim drugom pričom. Mnoge životinje žive u morima i okeanima, ali im je za opstanak potrebna i slatka voda. Pitanje je gde sve te foke, kitovi i morske ribe nalaze tu slatku vodu. Odgovor na to pitanje je – u krvi i tkivu riba i morskih kičmenjaka kojima se hrane. Njihovi organizmi sadrže vrlo malo soli, pa tako morske životinje dolaze do potrebnih količina vode. Međutim, tu postoji još jedno pitanje, a to je – čime žeđ gase sve one morske ptice, kao što su albatrosi, pingvini ili morke, koje mesece provode na pučini, a na obalu dolaze samo kada izvode mlade?

Dugo je vladalo mišljenje da i oni koriste tečnosti iz organizama svojih žrtava. Međutim, to mišljenje je netačno. Naime, primećeno je da morske ptice kao što su galebovi ili albatrosi ne mogu da se drže u zoološkim vrtovima. Kaveze su podnosile sve druge ptice osim ovih – one bi tako zatočene jednostavno uginule. Da li je to zbog žalosti za morskim prostranstvima? Istina ipak nije toliko romantična, već sasvim jednostavna. Njima je nedostajala – so. Kada su čuvari u zoološkim vrtovima počeli da im dosoljavaju hranu, zatočeništvo su sasvim dobro podnosili.

Naime, morske ptice i reptili imaju čudesan mehanizam za desalinizaciju. Kod njih nisu u pitanju bubrezi već takozvana slana žlezda na kljunu; ona kod ptica počinje u gornjem delu očne duplje, a završava se u nosnoj šupljini. Koncentracija soli u tečnosti koju izbacuju je pet puta viša nego u krvi, a dva do tri puta viša nego u morskoj vodi. Ta tečnost im izlazi iz nosa u kapljicama i zato se povremeno stresaju kljunom. Ako se ovim pticama da vrlo slana hrana, posle desetak minuta iz nosa počne da im curi kao da imaju kijavicu. Na sličan način soli se oslobađaju kornjače, zmije, gušteri i krokodili. Kod krokodila, slana žlezda ima otvor u uglu očiju. To je i objašnjenje zašto krokodili „plaču“. Ne žale oni upravo pojedeni plen i ne oplakuju buduću žrtvu već se dobro napunjenog stomaka oslobađaju viška soli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.