Kućica za vašeg mezimca

Od svih egzotičnih ptica jarkih i živih boja papagaj se najbolje prilagodio skromnim uslovima koje pruža kavez i zato je rado biran za kućnog ljubimca.

Ukoliko se neko opredeli da odgaja ne jednog papagaja već par, mužjaka i ženku, ne samo da ih je izbavio od samoće i život im učinio veselijim i bogatijim nego može da se raduje i prinovama. Budućim roditeljima neophodno je gnezdo da bi na svet došli papagajčići. Naravno, za to treba da se pobrine njihov odgajivač. Bez obzira na to o kojoj se vrsti papagaja radi, gnezdo pre svega treba da bude komotno i smešteno na mesto gde će se ptica i mladunci što manje uznemiravati prilikom čišćenja kaveza.

Oblik takođe nije bitan, ali je važno da gnezdo bude sa svih strana zatvoreno, osim obaveznog okruglog otvora koji predstavlja ulaz. Dno treba da je malo udubljeno kako bi se jaja lakše zadržala pod pticom, jer će se u suprotnom razići i ohladiti. Ukoliko je reč o vrsti papagaja koja u svom prirodnom staništu gnezdo oblaže travkama i grančicama, neophodno je da se to isto učini i u kavezu. Preporučljivo je postaviti prelaznu šipku do otvora kako bi ptica lakše mogla da dođe u gnezdo.

Papagaji se u kućnim uslovima mogu izvoditi tokom cele godine, ali stručnjaci savetuju da se gnezdo izvadi iz kaveza preko zime kako bi se ptice odmorile i oporavile do proleća, kada će na svet doneti snažne i zdrave mladunce. Ukoliko ste pažljiv odgajivač, vodićete računa i o tome da vašim ljubimcima životni prostor ne bude skučen, već koliko je to moguće komforan. Upravo zato korisno je znati da dimenzije kaveza nisu iste za sve vrste ptica. Veće ptice zahtevaju i veće kaveze, dok je manjima dovoljan i manji smeštaj. Zato, ako već imate par papagaja i želite da imaju mlade, prvo treba da im obezbedite odgovarajuće gnezdo, kao i udoban i dovoljno prostran kavez.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.