Kupio čarape kod Kineza pa u njima našao potresnu poruku

Muškarac iz Njukasla u paru pamučnih čarapa koje je kupio u prodavnici Primark našao je poruku na kineskom jeziku i otkrio da je napisao zatvorenik koji je čarape i izradio.

Šakiel Akbar je poruku uspeo da prevede i saznao da je reč o zatvoreniku koji u pismu tvrdi da nepravedno već tri godine sedi nevin u zatvoru.

– Zovem se Ding Tingkun. Imam 39 godina i pogrešno sam optužen za prevaru i ucenu i osuđen na tri godine zatvora 29. juna 2014. Sve se dogodilo jer sam putovao u Peking kako bih prijavio korupciju – stoji u pismu.

Autor dodaje kako je uložio žalbu na presudu i trenutno se nalazi u zatvoru u okrugu Lingbi u kom ga fizički i psihički muče. Na kraju moli nalaznika da kontaktira kineskog predsednika, premijera ili medije.

– Poruka me potresla, bio sam šokiran. Osećam neku odgovornost prema tom čoveku sada kada sam našao poruku. On je puno rizikovao da je pošalje i mislim da se za nju treba čuti – rekao je Akbar.

Portparol Primarka izjavio je da je sve namešteno jer su se slične poruke pojavile širom Velike Britanije. U Primarku smatraju da neko ovim putem želi da privuče pažnju javnosti i da pismo nema veze sa njihovim dobavljačima.

– Verujemo da je poruka dodata nakon proizvodnje tokom transporta ili u luci. Nismo pronašli nikakvu vezu imenovane osobe i naših dobavljača u Kini – poručili su iz kompanije.

Utvrđeno je da je pismo zaista napisao zatvorenik iako nije sigurno da je to baš Tingkun. Postoji suđenje koje se odigralo na taj datum i mnogi detalji u vezi slučaja se poklapaju, a na kineskoj društvenoj mreži QQ našao se izvesni Ding koji je o svom slučaju pokrenuo nekoliko peticija.

Navodno su se već pojavljivale slične poruke ušivene na etiketama na odeći putem kojih su radnici u zemljama sa jeftinom radnom snagom upozoravali na teške uslove u kojima rade ali nije utvrđeno ko iza svega stoji, prenose mediji.