U trendu

Kupio crtež za manje od 3000 dinara, a sad će zaraditi desetine miliona dolara

Nije znao odakle dolazi crtež Device Marije, koji je godinama držao u kući, ali nešto oko njega bilo je intrigantno. Grupa stručnjaka ovog meseca došla je do zadivljujućeg odgovora – da je reč o neotkrivenom umetničkom delu „Devica i dete s cvetom na travnatoj klupi“ Albrehta Direra, poznatog nemačkog umetnika rođenog 1471. godine.

Čovek, čiji identitet nije otkriven, došao je jednog od najneobičnijih otkrića renesansnih umetničkih dela poslednjih godina, rekli su stručnjaci. Utvrdili su da bi crtež koji je kupio na dvorišnoj rasprodaji u Masačusetsku za 30 dolara mogao da bude vredan nekoliko desetina miliona dolara, piše The Njujork Tajms.

Istragu o poreklu crteža pokrenuo je Kliford Šorer, preduzetnik i trgovac umetninama iz Bostona. Naime, on je do vlasnika crteža došao nakon slučajnog razgovora s njegovim prijateljem koji mu je kazao za postojanje tog neobičnog i nepoznatog dela.

Šorer je platio vlasniku crteža 100.000 dolara unapred za prodaju i krenuo u pohod za dokazivanjem autentičnosti. Dogovor s vlasnikom bio je da će obojica dobiti novac kada se crtež proda, a Šorer bi izgubio predujam ako se dokaže da je reč o falsifikatu.

Njegovom istragom potvrđeno je da je crtež nacrtan na posebnom papiru, specifičnom za tog umetnika. Kroz dve godine provere autentičnosti, svi osim jednog stručnjaka složili su se da je reč o originalu.

Fric Koreni, viši istraživač na Institutu za istoriju umetnosti na Univerzitetu u Beču, veruje da je crtež delo Direrovog šegrt, Hansa Baldunga. Procenjuje se da bi, ako bi Baldung uradio crtež, njegova vrednost bila četvrtina onoga što bi vredio da ga Direr nacrtao.

Crtež se sada nalazi u galeriji Agnews u Londonu, a biće izložen sledećeg meseca u galeriji Colnaghi u Njujorku.

Šorer i vlasnik crteža će zaraditi značajan prihod kada crtež krene u prodaju sledeće godine. Šorer je odbio sa spekuliše o njegovoj vrednosti, ali je rekao da bi to moglo da bude najvrednije delo renesansnog majstora koje se pojavilo na tržištu otkako je Rafaelova skica kredom prodata za skoro 48 miliona dolara 2012. godine.

Galerija Agnews planira da zatraži „osmocifreni iznos“ za crtež, navodi se u saopštenju galerije prošlog meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar