U trendu

Kupite kuću za 1 evro, dobićete 25.000 evra za renoviranje (foto)

Ako želite da se preselite u slikovito srednjovjekovno selo na Siciliji, smešteno usred planinskog nacionalnog parka, sada je prava prilika za to.

Mestašce Troina pridružilo se projektu u kojem se slabije naseljena mesta popunjavaju stanovništvom prodajom nekretnina za 1 evro, što je već isproban recept u više gradova tokom zadnje dve godine. Pritom je 1 evro početna cena na aukciji, a zainteresovani kupci daju svoje ponude među kojima se bira ona najbolja.

Ali, ovo sicilijansko bajkovito mesto sa manje od 10.000 stanovnika je otišlo korak dalje. Dok je u dosadašnjim ponudama uslov za kupovinu nekretnine za 1 evro bio da se nekretnina (a većina je u ruiniranom stanju) obnovi o svom trošku, u Troini su odlučili da deo troškova preuzmu na sebe!

Gradsko veće platiće ukupno 25.000 evra kupcima napuštenih kuća, od čega je 15 hiljada za renoviranje i 10 hiljada za energetsku obnovu. Novi stanovnici Troine pritom neće morati da plaćaju gradski porez i porez na nekretninu tokom prve tri godine.

Stoga ne čudi da je najava prodaje kuća po niskoj ceni i pokrivanje dela troška renoviranja izazvala veliko interesovanje. Oko 30 kuća biće stavljeno na aukciju ovih dana, a kasnije još stotinak. Kupci moraju platiti polog od 5.000 eura, kojim dokazuju ozbiljnost svoje ponude, ali on im se vraća nakon što dovrše renoviranje. Imaju dve godine za početak radova, a u roku tri godine od kupovine sve mora biti gotovo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.