U trendu

Kutak za astronome

Da li ste se ikada zapitali ko je, kada i kako otkrio neku od planeta Sunčevog sistema? Evo pričice o tome kako je otkriven Uran.
Uran je otkrio 13. marta 1781. godine astronom, i to amater, po imenu V. Hersel pomoću teleskopa od 6,2 inča, koji je sam konstruisao. Hersel je zapravo samo utvrdio da posmatrani objekat nije zvezda, već neki drugi objekat, najverovatnije kometa. Da je u pitanju ipak planeta utvrdio je finski matematičar po imenu Andre Leksel (1740-1784), i to samo nekoliko meseci nakon što je Hersel uočio nepoznati objekat na nebu. Leksel je izračunao orbitu novog tela i da je njen orbitalni period između 82 i 83 godine.
Izgleda da je nezavisno od Leksela i francuski astronom, opet amater, J. de Saron, maja 1781. godine utvrdio da se ipak radi o novoj planeti. Nešto kasnije, 1794. godine, u vreme Francuske revolucije, astronom J. de Saron je giljotiniran. Da bi preciznije utvrdili orbitu Urana, astronomi su i dalje tragali, i to za nekim eventualno još starijim podacima o Uranu. Trud se isplatio. Desilo se da je Uran bio osmatran više puta, tačnije, 21 put pre Hersela. Naravno, ti raniji osmatrači nisu znali da je reč o novoj planeti. Najstarije osmatranje planete Uran pripada ipak Džonu Flemstidu. A taj trenutak značajan za celu astronomiju odigrao se 23. decembra daleke 1690. godine, kada je ova planeta bila u Biku.
Tragičan lik u ovoj priči je Le Monijer, koji je od 17. decembra 1768. godine do 23. januara 1769. godine čak osam puta video Uran, ali nije opazio njegovo kretanje, što je inače jasan znak da nije u pitanju neka zvezda već nešto mnogo bliže nama. Predlog da se nova planeta nazove baš Uran potiče od nemačkog astronoma J. E. Bodea.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar