U trendu

Ledena umetnost

Zima je u toku, a s njom i razne zimske čarolije. A jedna od njih je i pravljenje skulptura od snega. Jedno takvo takmičenje na međunarodnom nivou održava se već dvanaestu godinu zaredom u Italiji. Takmičenje u pravljenju skulptura od snega i leda traje od 3. do 7. decembra u gradiću Livinju.
Kao i do sada, deset timova sa po tri skulptora biće primljeno u takmičenje. Kvalifikovani žiri izabraće deset najboljih projekata, to jest predloga skulptura koje su takmičari predali organizatorima. Umetnici imaju mogućnost da koriste bilo koje ručne alatke i tehnike u pravljenju svojih skulptura. „Umetnost u ledu“ je pravi naziv ovog događaja. Svaki umetnik je slobodan da se izrazi kako želi. Da bi učestvovali u takmičenju, kandidati moraju da dostave ponude svojih projekata koje će sadržati kupon o registraciji i profesionalnu biografiju. Ponuda mora da sadrži i fotografije i skice skulpture koju su odlučili da prave na takmičenju. Skulpture od snega i leda će nakon izrade biti postavljene duž puta za grad Livinjo.
Snežne skulpture moraju biti tri metra visoke, tri metra široke i tri metara duboke. Zabranjeno je koristiti testere i druge električne naprave prilikom izrade ovih umetničkih dela. Skulpture moraju biti u potpunosti završene sa sve četiri strane kako bi bile bodovane od strane žirija.
Neke ideje koje su predstavili skulptori ove ali i proteklih godina predstavljaju prava umetnička dela u snegu i ledu. Ovacije publike osvojili su radovi pod nazivima „Otvorena kuća“, koju je izradio tim iz Holandije, potom „Topljenje“ – skulptura tima iz Španije, koja prikazuje Zemljinu kuglu kako se topi, kao i „Prošlost i sadašnjost“ – skulptura tima iz Sjedinjenih Američkih Država, koja prikazuje veliki kaktus sa životinjskom lobanjom, prava slika Divljeg zapada. Pored ovih očiglednih, bilo je i apstraktnih skulptura, aktova i trodimenzionalnih portreta.
Tako umetnici iz celog sveta prave ove ledene skulpture u Italiji, vajajući svoje snove od snega i leda. Livinjo je magičan scenario, gde je sve što vidite sačinjeno u jednoj jedinoj boji – beloj. I pri tom vam se otkrivaju sve tajne koje belina krije ispod svoje površne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar