Lepa i agresivna

Jedan od čudesnih stanovnika dalekih mora je i jarkocrvena riba lav. Može se pronaći u vodama Australije, Malezije, Polinezije, Južne Koreje, Japana, Mikronezije i Novog Zelanda. Naseljava koralne i stenovite grebene, ne silazeći na dubinu veću od 50 metara. Najveći deo dana provodi gotovo nepomična u pećinama i pukotinama grebena. Crveno-bele pruge po telu omogućavaju ovoj ribi da se sakrije među korale.

Riba lav dobila je ime zbog svog izgleda, jer njena velika lepršava peraja podsećaju na lavlju grivu. Zovu je još i riba ćurka, plamena riba, leptirica i slično. Ova lepotica pripada rodu riba škorpija i ima otrovne bodlje koje joj omogućavaju da se brani od napadača. Ubod ribe lava za čoveka je veoma bolan, a vrlo retko može biti i smrtonosan.

Ova grabljivica dostiže veličinu od 30 do 38 centimetara, a teška je oko jedan kilogram. Zbog svoje lepote čest je stanovnik akvarijuma. Međutim, podaci o njenom životnom veku u prirodnom staništu nisu provereni. Riba lav ima brojne, veoma sitne zube kojima grabi plen. Hrani se malim ribama, škampima i rakovima. Lovi tako što plen satera uz stenu, raširi peraja ispred njega kako bi ga sprečila da pobegne, a zatim ga munjevitom brzinom proguta. Ako je gladna, ova riba poješće čak i manje primerke sopstvene vrste.

U poslednje vreme riba lav primećena je u vodama koje nisu njeno prirodno stanište. Tako su brojni primerci ulovljeni blizu obala Floride. Veruje se da su neke od njih u vodu pustili vlasnici akvarijuma, dok su druge tu dospele zajedno s vodom koju ispuštaju prekookeanski brodovi.

Riba lav je veoma agresivna i često napada čoveka. Njen otrov izaziva oštar bol, a mesto uboda zatim utrne i na njemu izbijaju plikovi. U težim slučajevima javljaju se i glavobolja i vrtoglavica, dolazi do bolova u stomaku i povraćanja. Disanje je otežano, udovi se parališu, a rad srca slabi. Mesto uboda treba što pre potopiti u vruću vodu čija je temperatura oko 50 stepeni pošto toplota sprečava dejstvo otrova ove ribe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.