U trendu

Lepe i obrazovane

Prošlo je vreme kada su se žene odricale svoje karijere i dobre zarade kako bi najviše vremena posvetile deci i porodici. Današnji muškarci za svoju partnerku biraju visokoobrazovanu ženu koja dobro zarađuje. Moderan muškarac uz sebe želi uspešnu poslovnu ženu. Neka istraživanja muško-ženskih odnosa s kraja osamdesetih godina dvadesetog veka pokazuju da je tada plata muškarca bila znatno veća, to jest, da što je muževljeva plata bila viša, to je ženina bila niža ili ona uopšte nije radila.
U poslednje vreme situcija se promenila. U većini brakova muž i žena zarađuju podjednako ili gotovo podjednako.
Osamdesetih godina prošlog veka većina ispitivanih bračnih parova imala je isto obrazovanje i podjednak smisao za humor. Tada su žene ipak zarađivale znatno manje od svojih muževa, i to za čitavih 45 procenata. Žene su se u znatnom procentu odricale karijere kako bi podržale svoje muževe. Promena stavova dovela je do smanjenja platnog rascepa između polova. U istraživanju objavljenom pre pet godina ustanovljeno je da u većini brakova u razvijenim zemljama muževi i dalje zarađuju više, ali imaju samo 25 procenata veće prihode od žena. To dokazuje i činjenicu da je sve više udatih a zaposlenih žena, kao i činjenicu da žene nisu više tako spremne da se odreknu karijere i finansijske samostalnosti u korist muža. U osamdesetim godinama bila je zaposlena tek polovina majki, a danas dve trećine. Istovremeno, sve je više muškaraca koji veruju da je bolje da i žena radi i doprinosi porodičnom budžetu. I sve je više muškaraca koji uz sebe žele lepšu, ali ne i slabiju polovinu. Moć i novac koji poseduje žena privlačna je sve većem broju savremenih muškaraca.
Znači li to da smo na pragu novog matrijarhata ili su, verovatnije je, muškarci samo za trenutak uzeli mali predah od iscrpljujuće svakodnevice, u kojoj su oni nosioci najvećeg dela odgovornosti za blagostanje i položaj porodice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)