Lepota uz pomoć noža

Prvi estetski operativni zahvati obavljeni su na ranjenicima u Prvom svetskom ratu. Danas se širom sveta otvaraju klinike za ulepšavanje, u kojima se obavljaju najraznovrsniji hirurški zahvati na svim delovima tela.

Kozmetička hirurgija je danas izuzetno popularna i oni s dubljim džepom često se podvrgavaju operativnim zahvatima kako bi svoj izgled doveli do savršenstva. Ipak, ovaj vid hirurgije nije proizvod današnjice, već je star, prema nekim istorijskim podacima, oko sto godina. Iako je ideja o ulepšavanju i otklanjanju različitih nedostataka na licu i telu – pre svega pripadnica lepšeg pola – postojala mnogo duže, prvi hirurški zahvati radi otklanjanja deformiteta izvedeni su početkom prošlog veka.

Istorijski podaci govore da je kozmetička hirurgija nastala pod uticajem ratnih strahota iz Prvog svetskog rata, kada se prvi put javio ogroman broj ranjenih, s povredama koje su bitno uticale na njihov spoljašnji izgled. Na stvaranje ove vrste hirurgije uticali su i napredak medicine, kao i sve veća potreba da se uklone urođeni deformiteti. Povređeni u ratu, čija su lica bila uništena, počeli su da se podvrgavaju hirurškim procedurama, a nove operativne tehnike pružile su im mogućnost da povrate svoj izgled ili da dobiju novi, bez ožiljaka od ratnih povreda. S vremenom su hirurzi počeli da shvataju mogućnosti ove vrste hirurgije i u prvim decenijama prošlog veka pristupilo se i prvim zahvatima u cilju ulepšavanja. Od tada estetska hirurgija počinje da se razvija vrtoglavom brzinom.

Dugo su pripadnice lepšeg pola, a neretko i muškarci, krišom odlazili na operativne zahvate radi ulepšavanja, ali poslednjih decenija sve je više onih koji otvoreno govore o operacijama kojima su se podvrgli da bi bili lepši. Samo 2002. godine, na primer, obavljeno je skoro sedam miliona kozmetičkih operativnih zahvata širom sveta, a u poslednje tri godine taj broj je uveliko premašen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.