Leptiriću šareniću

Da li ste se ikada pitali koji je leptir najlepši? Ima ih raznih boja, veličina i oblika, ali koji je taj jedan među njima koji može da ponese laskavu titulu najlepšeg?

Smatra se da je leptir po imenu lastin repak jedan od najlepših. Priroda je, kažu, najbolji i najtalentovaniji slikar. Puna je mašte i bogatstva boja i oblika. Ne zna se kada su slike prirode lepše i raskošnije: da li je to u rascvetalo i mirisno proleće, u zrelo i sunčano leto, u žutu i blagu jesen ili možda u snežnu i belu zimu. Lastin repak je samo delić te bogate riznice prirode.

To je jedan od najlepših leptira u prirodi. Ovog šarenog leptira možete videti u trenutku kada omamljen mirisom otvorenog cveta sleće na njegove latice da bi se iz tanke čašice napio slatkog soka. Međutim, zbog svoje lepote, ovaj leptir je i česta meta skupljača insekata i dece po livadi. Sreće se gotovo tokom celog leta na prostorima srednje i južne Evrope, zapadne i srednje Azije i severne Afrike.

Za vreme leta, samo tokom dana voli da skuplja nektar na cvetovima deteline, čkalja i drugih biljaka po baštama i livadama. Kada sleti na cvet, sklopi šarena krila nagore. Zadnja krila su mu produžena u vidu lastinog repa – po čemu je i dobio ime. U ta zadnja krila utkana je po jedna modra pruga koja se završava krupnom i upadljivom crvenom očnom pegom. Raspon krila mu je od sedam do osam centimetara.

Leptiri polažu jaja na šargarepu, peršun, celer, paškanat i anis, a ređe na jagode ili druge biljke. Iz jaja se izlegu gusenice tamnozelene boje, sa crvenim tačkicama na leđima. One se hrane lišćem, ali, po pravilu, ne nanose velike štete. Kada odrastu, gusenice se pretvaraju u lutke, iz kojih ponovo izleću šareni leptiri. Ovaj ciklus ponavlja se dva ili tri puta u toku leta. Zato i dugo viđamo lastin repak kako leti svuda unaokolo – čini se, sve dok ima lasta, sunca i toplih dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.