U trendu

Lesedi la Rona je drugi najveći dijamant

Dijamant „Lesedi la Rona“, koji je velik kao teniska lopta i čija vrednost bi na aukciji mogla da dostigne 70 miliona dolara, drugi je najveći dijamant ikada pronadjen.

Najveći dijamant ikada pronadjen je „Kalinan“ (Cullinan) od 3.106,75 karata, pronadjen 1905, a drugi je „Ekselcior“ (Excelsior) od 995,2, nadjen 1893. Oba ta dijamanta nadjena su u Južnoj Africi.

Na spisku najvećih dijamanata se nalaze i „Zvezda iz Sijera Leona“ (Star of Sierra Leone) od 980 karata iz 1972. godine i Neporedivi dijamant (Incomparable Diamond) od 890 karata iz Konga.

Aukcijska kuća Sotbi planira da ponudi „Lesedi la Rona“ na prodaju 29. juna u Londonu.

Dijamant je pronadjen u novembru prošle godine u Bocvani, u rudniku kanadske kompanije „Lucara Diamond“, a njegovo ime znači „naša svetlost“.

Sotbi je naveo da bi neobradjeni dragulj „izuzetne prozračnosti“ mogao da ima do sada najbolji kvalitet obrade dijamanta.

Upravnik juvelirskog odeljenja aukcijske kuće Sotbi Dejvid Benet nazvao je pronalaženje dijamanta „otkrićem života“, a predstojeću aukciju jedinstvenom.

„Ne samo da je nebrušen najvišeg stepena u veličini i kvalitetu, već nijedan sličnog obima do sada nije ponudjen na javnoj aukciji“, rekao je Benet.

„Kalinan“ najveći do sada dijamant isečen je na devet delova i nalaze se na britanskoj kraljevskoj kruni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.