Letnji bolni koraci

Koliko vam se puta desilo da proklinjete dan kada ste kupili cipele jer vas je zaboleo svaki korak koji ste u njima napravili? Ako vam je obuća tesna, ili ste obuli cipele za broj veće, budite spremni za – plikove.

Ova česta letnja napast posledica je trenja. Stalno trljanje obuće o kožu pregreva je i oštećuje, a može izazvati čak i krvarenje. Plikovi su prirodna odbrana vaše kože i formiraju se između spoljašnjeg sloja – epidermisa, i unutrašnjeg sloja – dermisa. Ta dva sloja se odvajaju, a limfa koja se pojavljuje između njih hladi kožu, leči je i štiti od oštećenja dermis, koji sadrži nerve i krvne sudove.

Pored uzane ili prevelike obuće, za pojavu plikova krivo je i preterano znojenje nogu. Crvenilo i bol su prvi znaci odvajanja slojeva kože i stvaranja plika. Ako na bolno mesto odmah zalepite običan flaster, možete da izbegnete stvaranje ove neprijatne pojave na koži. Ukoliko dobro poznajete mane svoje obuće i već znate na kojem vas mestu cipela obično nažulja, ne čekajte da vas zaboli: kritičnu tačku zaštitite flasterom pre nego što se obujete. Najbolje oružje protiv žuljeva su čarape. Sportsku obuću nikada ne obuvajte na bosu nogu. Ma koliko patike bile udobne, ne zaboravite da se prilikom bavljenja sportom jače znojite.

Kada kupujete sandale ili letnje cipele koje ste prinuđeni da nosite bez čarapa, u kupovinu idite u večernjim časovima. Tada noge oteknu i možete da vidite kako obuća zaista pristaje. Krutu kožu novih cipela omekšaćete ako je premažete alkoholom i stavite na kalup da se rastegne ili je ispunite izgužvanim novinama. Da biste smanjili znojenje, obuću i noge pospite talkom.

Bušenje plikova se ne preporučuje. Ako ste baš navalili, uradite to oprezno. Koristite sterilisanu iglu, a tečnost koja iscuri upijte sterilnom gazom. Da biste sprečili infekciju, ranu namažite kremom koji sadrži antibiotik i prekrijte hanzaplastom. Ukoliko je plik ispunjen krvavom tečnošću, ne dirajte ga. Zaštitite ga sterilnom gazom i sačekajte da krv nestane. Ako se to ne dogodi ni posle četiri dana, obavezno posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.