Lista simbola

Nove „ikone“ koje karakterišu Veliku Britaniju i koje nipošto ne treba zaobići prilikom turističke posete ovoj zemlji su, između ostalih, i fish and chips, što u prevodu znači riba s pomfritom, i pinta piva. Tako su odlučili Englezi, ali i drugi narodi, glasanjem na jednom turističkom vebsajtu, i to tokom treće ture onlajn glasanja.

Ipak, nisu samo ovakve kalorijske bombe na listi engleskih simbola. Tu su, na primer, i Robin Hud, kojeg zasigurno nećete sresti na svom putovanju na Ostrvo, kao i policajac „bobi“ ili londonski Tauer (Tower bridge), s kojima se već možete i fotografisati. Naravno, tu je i tradicionalni lov na lisice, koji je zabranjen prošle godine, za inat zakonodavcima.

Na mnogobrojnim turističkim sajtovima koji govore o Engleskoj primljeno je više od 400.000 glasova i više od 600 predloga za kulturne i turističke simbole ove zemlje u toku onlajn glasanja, a u planu je prikupljanje podataka za skup od stotinu zaštitnih znakova Engleske. U međuvremenu, evo i nekih „članova“ iz grupe stvari koje morate da probate ili da posetite kada dođete u Englesku: ragbi, Univerzitet Oksford, potom i njegov rival – Univerzitet Kembridž, bele stene Dovera, Monti Pajton, parohijske crkvice od crvenih cigala, jezerska oblast i druge znamenitosti.

A šta bi vama prvo palo na pamet kada pomislite na Englesku? Čuveni Big Ben, Bakingemska palata, tenis, čaj u pet, tipično englesko selo ili, možda, engleska kraljica? U svakom slučaju, pre nego što krenete put Velike Britanije, posetite neke od ovih sajtova i informišite se o tipičnim engleskim simbolima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.