Ljubitelj pirinča

Rižarice se najčešće sreću u Indiji, Indokini, Indoneziji, zapadnim delovima Australije i u Japanu. Inače, lako se pripitomljavaju, pa su omiljene među odgajivačima ptica.

Rižaricu krasi neobičan kljun – vrlo je debeo, krupan i crvene je boje. Perje po leđima je plavkastosivo, dok su krila, rep i glava crni, a obrazi čisto beli. Dakle, postoji interesantan sklad boja od repa, preko leđa, do kljuna. Oči su crvene, uokvirene crvenom kožom u obliku koluta. Perje je oštro i priljubljeno uz telo. Rižarice su veoma brze i izdržljive ptice.

Interesantno je da se ženka teško razlikuje od mužjaka. Neki odgajivači kažu da ženke imaju svetliji kljun od mužjaka. Kao znak raspoznavanja bolje može da posluži ponašanje ptica. Dok mužjak redovno skakuće cvrkućući, dotle ženka mirno sedi. Ove ptice dobile su ime po načinu ishrane, tačnije, po hrani koju najradije jedu. Naravno, reč je o pirinču, prema kojem su rižarice više nego bolećive. Ipak, rižarica nije probirljiva i voli proso, konoplju, a treba joj davati i sipinu kost, tvrdo kuvana jaja, salatu, spanać, naročito dok su ptice mlade. Rado jedu crve i mravlja jaja.

Kada se gaji rižarica, voda stalno mora da bude u kavezu ili volijeri. Ova egzotična ptica voli da se kupa. Pored posude sa plitkim dnom napunjene vodom, treba staviti krupan pesak i zemlju. Zato rižarica traži veći kavez ili volijeru za odgoj. Istina, u Japanu je stvorena i bela rižarica, koja je mirnije ćudi i lakše se odgaja u manjem kavezu, ali je do nje teško doći.

Vrhunac zadovoljstva odgajivač rižarica postiže kada se izvedu mladi. Međutim, veoma je interesantan i ljubavni ritual ovih ptica. Pre parenja u kavez treba staviti kućicu sa gnezdom u kojem će se izleći mladi. U kavez treba uneti dosta sena i grančica koje kasnije ptica sama unosi u kućicu. Zatim sledi veoma simpatičan ljubavni ritual. Mužjak stalno peva ugodnim glasom, poskakujući po grani uz ženku sve dok ga ona ne prihvati. Pošto je mužjak u doba parenja veoma nestrpljiv i nepoverljiv prema drugim pticama, svaki par rižarica treba odvojiti u neki miran kutak. Ženka snese od četiri do šest potpuno belih jaja, na kojima leži danju, dok njenu ulogu noću preuzima mužjak. Roditelji su veoma brižljivi, posebno kad je reč o ishrani. Zato se mladi brzo razvijaju. Treba voditi računa da kavezi sa ovim pticama ne budu na promaji. Pogoduje im umerena sobna klima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.