Ljubitelji vespi prodefilovali ulicama Niša

Stotinak ljubitelja vespi iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Rumunije prodefilovalo je danas centralnim niškim ulicama u okviru medjunarodnog vespa skupa „Naisus 2016“ kojim je obeleženo sedam decenija od početka prozvodnje tog čuvenog dvotočkaša.

U okviru trodnevnog skupa u zgradi Sinagoge otvorena je izložba starih vespi, a danas učesnici manifestacije nadmeću u sporoj vožnji i savladavanju poligona s čunjevima.
          
„Vespaši“ su se treće godine uzastopno okupili u Nišu. Najstariji učesnik tog juče započetog skupa je Nišlija Jovan Stojadinović (84).

„Deda Joca“, kako ga zovu njegovi „vespaši“, ne propušta nijedno druženje s ljudima koji poput njega vole motore.

„Jedino što znam je da vozim motor i igram šah“, rekao je u šali Stojadinović koji je prvi put seo na motor 1947. godine. Od tada je, kako je dodao, pola veka učestvovao u moto trkama. 

Stojadinović sada vozi vespu od 50 kubika i „s nje neće sići“ sve dok mu zdravlje bude dozvoljavalo.

„Kad više ne budem mogao da vozim, vespu ću pokloniti praunuki“, rekao je Stojadinović, automehaničar po struci.

Medju vlasnicima vespi koji ne propuštaju druženje u Nišu su i članovi bugarskog kluba.

Predsednik Vespa kluba iz Bugarske Ruslov Ninov rekao je za agenciju Beta da je vespa veoma popularan motor u Bugarskoj.

„Voze je i mladi i stari. Voze je ljudi svih zanimanja, lekari, bankari, fotografi, novinari …“, kazao je Ninov. 

Slavoljub Stanković iz Niša rekao je za Betu da su vespaši jedna familija jer je vespa planetarni fenomen.

„Za nas je vespa više od prevoznog sredstva. Ona podrazumeva posebne norme ponašanja, poseban stil života, poseban način ophodjenja u saobraćaju“, naveo je Stanković.

Predsednik vespa kluba „Naisus“ Dejan Andrejević rekao je da se broj „vespaša“ koji učestvuju na skupu u Nišu iz godine u godinu značajno povećava, što je i cilj tog kluba.

„Organizujemo susrete da bismo se družili sa ljudima koji vole vespu, i promovisali naš grad i kulturno-istorijsko nasledje“, rekao je Andrejević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.