U trendu

Ljudi očarano gledaju hobotnicu dok spava i menja boje (video)

Snimak usnule hobotnice čije telo menja boju oduševila je internet i u samo nekoliko dana na Jutjubu prikupila više od 1,4 miliona pregleda.

Scena je nastala u sklopu dokumentarca „Octopus: Making Contact“, a prikazuje hobotnicu koju su istraživači nazvali Hajdi kako spava u akvariju. Dok spava, boja njene kože se menja, a biolog Dejvid Šil kaže da bi to moglo značiti da hobotnica sanja.

„Ovo je kamuflaža, ona kao da je upravo uhvatila raka i sad ga želi pojesti u miru, ne želi da je iko primeti“, smatra biolog i dodaje: „Ovo obično ne vidite kad životinja spava. Ovo je zaista fascinantno.“

„Jedna od najneverovatnijih životinja na planeti“, „Zamislite da se naši snovi prikazuju na našoj koži“, bili su neki od komentara oduševljenih gledalaca.

Inače, naučnici tvrde da je uzgoj hobotnica neetičan i izuzeto štetan za okolinu. Postoji veliki broj istraživanja koja sugerišu da su hobotnice među najkompleksnijim i najinteligentnijim životinjama u okeanu. Prepoznaju ljudska lica, rešavaju zadatke (a tačne odgovore pamte meecima), a uz sve to, postoje i dokazi da osećaju bol i patnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.