Ljupka igračka

Sigurno ste nekada u svom životu poželeli da imate psa za kućnog ljubimca. Međutim, kako se odlučiti za onog pravog? Neki su suviše veliki za držanje u kući, neki vam se ne sviđaju, dok su drugi suviše bučni ili su nemogući za dresuru. Naravno da je najbolje obratiti se stručnjacima. Ovde će biti govora o jednoj veoma umiljatoj rasi pasa, koja će vam se na kraju možda i dopasti.

Reč je o malteškom psu, ili popularnije – maltezeru. Kako on izgleda, pitaćete se verovatno. Taj mali pas će odmah osvojiti vaše simpatije, kao i simpatije većine ljudi, a pre svega žena. Zašto je to tako? Pre svega zahvaljujući svojoj mekoj, dugoj, beloj i svilenkastoj dlaci, crnoj njuškici i dubokim smeđim očima koje se kriju ispod šišaka. Iako izgleda ljupko i kao plišana igračkica, on je mnogo više od kućnog ljubimca koji se drži na krilu i obasipa maženjem. Maltezer je vrlo hrabar, odan je zaštitnik svog gospodara, sa čijom decom se najradije igra. Međutim, ume da bude oštar i veoma nepoverljiv prema nepoznatim osobama.

Malteški pas ima dugu istoriju, jer su njegovi preci bili poznati i omiljeni čak i u doba starih Grka i Rimljana. Poslužio je čak i kao inspiracija umetnicima, pa je postao motiv na starim vazama i slikama nastalim u starom veku.

Kad je reč o proporcijama, visina plećke mužjaka je oko 26 cm, a ženke oko 25 cm. Težak je najviše tri kilograma, a i ako se ugoji i ulenji, za to je isključivo kriv njegov gospodar, koji ga previše hrani, ili mu čak daje i slatkiše. Najveći posao, međutim, zadaje češljanje njegove dugačke, bele dlake. Ako se to ne radi redovno, može postati čupava i ućebana i zadati i vama, a i njemu velike muke. Inače, ovaj zaista mali pas može se držati u stanu i neće praviti probleme samo ako se redovno izvodi napolje da se dobro istrči. Dobro vaspitan malteški pas lajaće samo kada za to ima povoda, pa neće ni mnogo smetati komšijama.

Iako izgleda kao plišana igračkica, ume da bude veoma opasan za neznance. Svojim kao igla šiljatim zubima može da napravi bolne rane koje veoma krvare. Uprkos svemu tome, maltezera sve češće biraju za kućnog ljubimca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.