U trendu

Ljupke spavalice

Ljubitelji mačaka uživaju da gledaju ova zaista čudesna bića. Prva godina u životu mačke je najznačajnija za njen psihički razvoj. Šta može da se očekuje u najvažnijoj godini rasta i šta je od izuzetnog značaja za mačiće? Veoma je važno povezivanje čoveka i životinje već u prvim nedeljama – to će odrediti vezu sa mačkom, ali i razvitak mačje ličnosti. Mačići nisu samo male mačke, njihovo odrastanje je zadivljujući proces i svaki korak mačeta oduševiće vlasnika jer je jedinstven. Mudar i iskusan staratelj će uvek imati to u vidu i pokušaće da shvati šta njegovo mače doživljava i šta želi da mu poruči svojim ponašanjem.

Mačke koje žive van kuće često ostaju sa majkom cele prve godine života kako bi od nje naučile veštine neophodne za opstanak. Kod domaćih, kućnih mačaka to je redak slučaj. Ipak, bilo bi najbolje da sa majkom ostanu bar 12 do 16 nedelja. Doduše, mačke počinju da odbijaju mačiće od dojenja između pete i sedme nedelje, ali dodatno vreme provedeno uz majku pomaže mačetu da se uklopi u društvo.

Prvih šest nedelja u životu mačke utiče na određivanje njene ličnosti i karaktera, to jest osobina koje će zadržati do kraja života. Mačke zaista imaju karakter, a ako ne verujete, pitajte svakoga ko je imao mačku. Tih šest prvih nedelja važne su i za zdravstveni razvoj mačeta, pošto su mlade mačke izložene mnogim opasnostima, kao što su buve, a posebno infekcija gornjih disajnih organa. Samo u ovom periodu svog života mačići rastu tako velikom brzinom da se ogromne promene u njihovom razvoju mogu videti svake nedelje.

Od sedme do dvanaeste nedelje mačići počinju da se uklapaju u društvo, posmatrajući majku i igrajući se sa drugim mačićima. Ako su sami, igraju se i komuniciraju sa svojim vlasnicima. To vreme doneće beskrajno uživanje čoveku koji je uzeo mače u svoj dom, ali i malom ljubimcu, jer se tada povezuje sa dvonožnim prijateljem. Mače baš u ovom vremenskom intervalu uči da trči, da skače, prikrada se i lovi, grabi kandžama, iznenada skače na zamišljeni plen.

Mačići stari od sedam do dvanaest nedelja vole da se igraju žmurke sa vlasnicima. Vole da otvaraju papirne kese. Često se igraju i kartonskim kutijama. U ovom periodu mače će nastaviti ubrzano da raste. Pokreti mačeta se dalje razvijaju, posebno dok vežba jurcanje i hvatanje plena, obično sa nekom igračkom. Polako će početi i da usvaja ponašanje ljudi kada je spavanje u pitanju. Više mu se neće dešavati da se izvrne i zaspi bez obzira na mesto na kojem se nalazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.