Lopov džentlmen

Da neki lopov pokrade prodavnicu, za to smo svi čuli, jer se to gotovo svakodnevno i događa. Ipak, da taj isti lopov vrati pokradene stvari – to je već ređi slučaj, ali dešava se i to ponekad. Međutim, da taj isti lopov ne samo vrati pokradene stvari već i da napiše pismo sa izvinjenjem što je to učinio – to se već zaista skoro nikada ne dešava. Zato je i ova vest, koja je stigla iz Nemačke, privukla toliko čitalaca. Mučen grižom savesti, jedan lopov u nemačkom gradu Darmštatu vratio je policiji plen. Taj njegov plen sastojao se od kompakt-diskova i kozmetičkih proizvoda, a procenjen je na 500 evra.

Ovde se priča ne zaustavlja, već ono najinteresantnije i najneobičnije tek dolazi. Policija je saopštila da joj je lopov dostavio i adresu prodavnica iz kojih je ukrao robu. Pri tom kažu i da je izričito zahtevao da sve bude vraćeno ranijim vlasnicima. Lopov džentlmen, kako ga je kasnije nazvala nemačka štampa, ostavio je i pismo potpisano sa rečima – „mea culpa“, to jest „krivica je moja“, i ne samo to već je u pismu čak i preporučio upravnicima opljačkanih prodavnica da postave veći broj kamera i da pojačaju obezbeđenje. S obzirom na to šta im se sve desilo, vlasnici prodavnica bi mogli i da poslušaju ovaj mudri savet. Čovek je ipak sam proverio u kakvom im je stanju oprema za obezbeđenje, pa mu treba i verovati na reč. Zaista, neki pošten lopov!

U pismu koje je poslao policiji nalazilo se još nekoliko pisama. To su sve bila pisma izvinjenja za vlasnike svake od prodavnica u koje je ovaj lopov džentlmen provalio. Ko posle može da kaže da nije mislio na sve i svakoga. Jedno je sigurno – ne javljaju se često ovakvi pošteni lopovi, koji ne samo da će vam vratiti sve pokradene stvari već će vam i poslati pismo sa izvinjenjem, a možda i ponekim pametnim savetom. To vam se, priznajte, nikada nije dogodilo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.