„Lovac na planete“ otkrio novu Super – Zemlju

NASA je u ponedeljak objavila fotografiju južnog neba na kojoj se mogu videti na stotine hiljada zvezda, koje će naknadno biti analizirane u potrazi za tragovima prolaska planeta ispred njih.

Reč je o prvoj fotografiji koju su snimile sve četiri kamere satelita, koja prikazuje područje koje će biti analizirano. To je, međutim, samo bilo zagrejavanje.

Stručnjaci NASA su potom objavili nacrt rada koji za temu ima prvu planetu koju je otkrio TESS. Oni navode da je u pitanju Super – Zemlja koja se nalazi u orbiti zvezde Pi Mense, udaljenoj 60 svetlosnih godina, piše CNet.

NASA je u postu na Tviteru potvrdila otkriće potencijalnog kandidata za upis na listu planeta. Inače, novootkriveno nebesko telo oko svoje zvezde obiđe (orbitira) za 6,3 dana.

Super – Zemlja, međutim, nije sama. Nedaleko od nje se nalazi još jedna džinovska planeta, 10-ak puta veća od Jupitera, kojoj je potrebno 2.100 dana da orbitira.

Još jedan rad, objavljen u sredu, pominje otkriće još jednog novh otkrića u svemiru – zvezde LHS 3844 udaljene 49 svetlosnih godina. Njena planeta je dobila oznaku LHS 3844b, a svoju zvezdu obiđe za samo 11 sati, prenosi B92.net.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.