Ma kakav Černobilj: ovo je NAJOTROVNIJE mesto na svetu (video)

Najotrovnije mesto na svetu: Sodoma i Gomora za lokalno stanovništvo…

Odmah iza na listi je Černobil.

Deponija smeća Agbogbloši u Gani, u gradu Akra, prema listi Instituta „Blacksmith“, najotrovnije je mesto na svetu.

Inače, ova deponija je najveći centar za odlaganje i reciklažu elektronskog otpada u zapadnoj Africi. Lokalno stanovništvo ga naziva Sodoma i Gomora.

Potrebno je puno truda i vremena da bi se svaki od tih predmeta razlomio na manje delove i u skladu sa tim svaki od njih se reciklira, piše „Grunge“.

Inače, Gana godišnje uvozi oko 215.000 tona korišćene elektronike iz inostranstva, prvenstveno iz zapadne Evrope, a pri tom stvara još 129.000 tona takvog otpada godišnje.

Primarna prijetnja za zdravlje proizlazi iz paljenja obloženih kablova kako bi se došlo do bakra koji se nalazi unutra. Stiropor se često koristi kao gorivo za paljenje kablova a sadrži niz toksičnih teških metala poput olova.

Ti teški metali potom ulaze u sve – vazduh, zemlju, vodu i živote najmanje 50.000 siromašnih koji žive u blizini deponije. Dok EPA (Agencija za zaštitu okoline) standardom za dozvoljenu količinu olova smatra 400 ppm-a, uzorci uzeti u Agbogblošiju sadrže više od 18.000 ppm-a. Drugi uzorci su otkrili toksične nivoe aluminija, bakra i gvožđa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.