U trendu

Mačja terapija

Možda izgleda čudno, ali postoji mnogo dokaza o tome da je držanje mačke zdravo za ljude. Da vidimo neke od njih.
U prvom redu, zna se da prijateljski fizički kontakt s mačkom aktivno smanjuje ili ublažava stres. Mačka se tare telom o telo vlasnika, a on je mazi. Kada su neke vlasnike u medicinskim laboratorijama prikopčali na električne aparate za merenje fizioloških reakcija, pokazalo se da se njihovo telo primetno smirivalo kada bi počeli da maze mačku. Smanjila bi se unutrašnja napetost i telo bi se opustilo. Ovaj oblik „mačje terapije“ dokazao je svoju vrednost i kod duševnih bolesnika, čije se zdravstveno stanje jako popravilo pošto im je dozvoljeno da drže mačku.
Jedno naučno istraživanje objavljeno u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da ljudima koje stres vodi u infarkt posedovanje mačke i druženje s njom mogu doslovno da spasu život, jer se tako snižava krvni pritisak i smiruje srce. Deca koja žive s mačkom ili bilo kojom drugom životinjom nauče da se pravilno odnose prema životinjama i uče se odgovornosti; naravno, samo ako njihovi roditelji pravilno postupaju sa životinjom. Neka naučna istraživanja pokazuju da su deca koja su odrasla s ljubimcem bolji roditelji i odgovorniji ljudi.
A kako smo u današnje vreme svi izloženi stresnim situacijama na poslu, ulici, ali i kod kod kuće, možda ovo istraživanje ipak treba ozbiljnije shvatiti. Izgleda da „mačja terapija“ ipak pomaže u otklanjanju i smanjivanju stresa kod ljudi. Zato, ako imate mačku, slobodno se zavalite u fotelju i počnite s terapijom. A ako je nemate, možda je pravo vreme da razmislite o kupovini jednog ovakvog korisnog kućnog ljubimca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.