U trendu

Mačke nisu krivci za ludilo vlasnika

Svi koji kao kućne ljubimce drže mačke imaju od sada razlog manje za brigu, jer su naučnici utvrdili da ove životinje ne predstavljaju veći rizik za nastanak šizofrenije kod vlasnika.

Londonski Univerzitet Koledž sproveo je studiju na 5.000 britanske dece, rođene devedesetih i praćene do 18. godine, na osnovu koje je zaključio da ne postoje dokazi da je odrastanje uz mačke povezano sa tinejdžerskim psihotičnim iskustvima koja bi mogla da budu prvi znaci mentalnih bolesti.

„Mačke su važne u životima svojih vlasnika. Ovo istraživanje treba da ponovo uveri ljude u to da držanje mačaka tokom trudnoće majke ili u detinjstvu ne predstavlja rizik za kasnije psihotične simptome”, ocenjuju ovi naučnici.

Pojedina prethodna proučavanja tvrdila su da postoji veza između držanja mačaka za kućne ljubimce u detinjstvu i nastanka šizofrenije.

Smatrali su da je uzrok tome parazit toksoplazma koju je nekoliko odvojenih studija povezalo sa mentalnim problemima. Ove tvrdnje u kombinaciji dovele su do medijskih naslova koji upozoravaju da mačke mogu da izazovu ludilo svojih vlasnika.

Londonski stručnjaci sada su zaključili da deca koja su detinjstvo provela uz mačke, ili su ih njihove majke gajile za vreme trudnoće, nemaju veći rizik od nastanka mentalnih bolesti kada budu imali 13 ili 18 godina.

Kao nedostatak ove studije ističe se da ipak nije odgovorila da li je držanje ovih ljubimaca u ranom uzrastu povezano sa nastankom šizofrenije posle tinejdžerskog perioda, budući da se prvi simptomi ove bolesti uobičajeno razvijaju između 18. i 25. godine.

Na te primedbe autori studije odgovaraju da bi najraniji znaci bili uočljivi već sa 13 godina. Druga kritika ukazuje da život sa mačkama nije jedini način na koji se parazit može preneti sa životinje na čoveka.

Na kraju studije ovi autori su izjavili da činjenica da svako od njih ima ili je imao mačku nije uticala na njihov rad. Ipak, upozorili su da toksoplazma predstavlja opasnost po zdravlje.

(Ankica Marinković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.