U trendu

Majka Tereza će biti proglašena sveticom

Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir i jedna od najuticajnijih žena u istoriji crkve, u nedelju će biti proglašena sveticom – 19 godina posle smrti.

Sveticom će je na Trgu svetog Petra proglasiti papa Franja, a očekuje se da će tom činu prisustvovati na stotine hiljada vernika.

Majka Tereza, misionarka koji je veći deo života provela pomažući siromašnima u Kalkuti, umrla je 5. septembra 1997. u 87. godini od srčanog udara. Nobelovu nagradu za mir je dobila 1979. godine za humanitarni rad.

Rođena je 26. avgusta 1910. godine kao Agnes Gondža Bojadži u Skoplju. Postala je opatica sa 16 godina, priključivši se redu u Irskoj, a dve godine kasnije je dobila ime majka Tereza. U Indiju se preselila 1929. godine, a blaženom je proglašena 2003. u Rimu.

Godine 1946. osnovala je red „Misionarke milosrđa“, koji sada u više od 130 zemalja broji 4.500 sestara. Pet godina kasnije dobila je i državljanstvo Indije. Skoro pola veka je majka Tereza u Kalkuti i drugim delovima sveta pomagala siromašnima, bolesnima, siročićima.

Papa će je proglasiti sveticom pošto je Vatikan priznao dva čuda – oba povezana sa izlečenjem bolesnih – jedno u Indiji, drugo u Brazilu. Krajem 2002. godine, Vatikan je priznao da je jedna žena iz Indije, koja je imala tumor stomaka, izlečena pošto se molila majci Terezi. Tada je papa Jovan Pavle želeo da zaobiđe proces beatifikacije i odmah je proglasi sveticom, ali su ga od toga odvratili kardinali.

Put ka definitvnoj kanonizaciji majke Tereze otvorio je prošle godine u decembru papa Franja priznavši drugo čudo – ozdravljenje Brazilca koji se 2008. godine oporavio od teške infekcije mozga.

Očekuje se da će taj Brazilac sa suprugom prisustvovati proglašenju majke Tereze sveticom.

Nobelov odbor je u obrazloženju nagrade naveo da su „oni najusamljeniji, najjadniji i umirući u njenim rukama dobili saučešće i milosrđe utemeljeno na poštovanju prema čoveku“.

Kada je primala Nobelovu nagradu za mir, majka Tereza je rekla:“Nisam dostojna“, podsetio je Rojters.

Britanska agencija napominje da se majka Tereza i tokom života i posle smrti suočavala s kritikama, ali ipak među katolicima živi kao simbol saosećajnosti koja je pružala utehu bolesnima i ljudima na samrti.

Majka Tereza je bila sitne, krhke građe i nosila je beli sari s plavim porubom.

„Malenoj rastom, velikoj u veri, majci Terezi je poverena misija širenja božje ljubavi prema čovečanstvu, posebno za najsiromašnije. Kanonizacija je prilika da se ugledamo na junakinju hrišćanstva i izuzetan uzor hrišćanskog života“, saopštio je Vatikan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar