U trendu

Mala istorija čaja

Yum cha (ispijanje čaja) je integralni deo hongkonške kulinarske kulture. Šolja svežeg čaja koji se puši je odličan dodatak svakom raskošnom jelu. Kao što će vam reći svaki ljubitelj čaja, tradicionalno piće – bilo na kineski, engleski ili hongkonški način – pravi je začin, delikatan dodatak koji oblikuje svakodnevni život Hongkonga.
Kada vidite da neko pije čaj i pri tom kucka po stolu s dva prsta iste ruke, znajte da je to tihi izraz zahvalnosti onome ko mu je dopunio šolju. Gest iskazuje poštovanje prema caru. Datira iz vremena kada je car iz dinastije King običavao da putuje inkognito. Dok je bio u poseti severnoj Kini, ušao je u čajdžinicu sa svojom svitom i radi očuvanja svoje anonimnosti prihvatio svoj red da sipa saputnicima čaj. Njegovi podanici su bili šokirani i nisu znali kako da mu zahvale na ogromnoj časti koju im je ukazao. Umesto da im dozvoli da otkriju njegov identitet, car im je rekao da kucnu s dva prsta po stolu. Jedan prst označava njihove pognute glave, a drugi prst ruke prekrštene na grudima.
Ako se kojim slučajem nađete u Hongkongu, ne smete da propustite da probate lokalno gajeni „mlečni čaj“, koji se servira u starinskim čajdžinicama. Potrebni su jedinstvena mešavina lišća čaja i sjajno umeće da se napravi perfektna šolja glatkog čaja na hongkonški način.
„Mlečni čaj“ je fascinantna mešavina kultura. Mnoge čajdžinice su razradile svojstvene formule za pravljenje tog napitka. Juangjuang je specijalna mešavina mleka, čaja i kafe, koja donosi magičnu kombinaciju ukusa i arome.
Prema legendi, čaj je slučajno otkriće cara Šen Nonga, koji je vladao u vreme „Pet vladara“. Lišće s obližnje biljke palo je u vrelu vodu. Miris je bio toliko omamljujući da car nije mogao da odoli da ne uzme gutljaj. Na kraju je bio toliko oduševljen svojim otkrićem da je čaj načinio nacionalnim pićem. Biljka koja je upala u vrelu vodu bila je kamilica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.