Mali i opasni

Poslednjih godina veliki psi, kao što su engleski buldog, bul mastif ili argentinska doga, omiljeni su u mnogim evropskim porodicama. Međutim, nije ih lako čuvati, budući da teško podnose život u stanu. Zašto se onda ne okrenuti malim rasama koje se ponašaju isto kao i njihova velika braća?
Osećajan, pametan, hrabar i osetljiv, francuski buldog je mali pas težak najviše 14 kilograma. Nekada je bio lovac na pacove, a danas je idealan životni saputnik. Jedini problem sa ovim psom je to što teško podnosi odvajanje od gazde i što može da postane ljubomoran. Čvrste skeletne strukture, francuski buldog ima veliku kockastu glavu i mišićava leđa. Podjednako uživa u stanu i igri sa decom, ali i na selu, gde može biti odličan pas čuvar.
Mops je pas starog porekla i podseća na malog mastifa. Kao izuzetno emotivan pas, mops je bio ljubimac Marije Antoanete i vindzorskog vojvode. Ima poseban način disanja – to je zvuk koji asocira na mešavinu hrkanja i gunđanja. Sa slepljenom njuškom, crnom maskom, dubokim borama, buljavim očima, malim telom i uvijenim repićem, mops je veoma privržen vlasniku, a naročito deci. Uprkos svim tim dobrim osobinama, redak je u Evropi.
Znatiželjan, vesele prirode i čvrstog karaktera, belgijski grifon, težak oko 4,5 kg, sinonim je za sigurnost. Velike crne oči i slepljen nos daju mu izgled radoznale i originalne životinje. Iako mu je veoma lepo u stanu, njegova vitalnost dolazi do punog izražaja u društvu.
Minijaturni bul terijer ima sve osobine svog većeg brata. Snažan i hrabar, po prirodi tvrdoglav, ovaj pas je odan saputnik ukoliko se od malih nogu odgaja nenasilno. Ovalne glave, jakih vilica, dugačkog i mišićavog vrata, čvrstih nogu, ovaj pas uživa istu popularnost kao i veliki bul terijer.
S četvrtastom lobanjom, velikim i okruglim očima, ušima kao slepi miš, bostonski terijer može da dostigne najviše 11 kilograma težine. Izuzetan je prijatelj, ne naročito bučan. Hrabar, živahan, snažan i miroljubiv, ovaj rođak francuskog buldoga je i prijatan, odan i strpljiv sa decom. Treba mu samo čvrsta disciplina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.