U trendu

Mali pas trčao 250 km sa trkačem i dobio dom (video)

Ekstremni trkač Dion Lenard iz Škotske (41) pronašao je savršenog partnera za trčanje dok je nedavno prolazio maraton kroz pustinju Gobi. Dion je trku dugu 250 kilometara trčao kroz pustinju gde mu se pridružio mali, napušteni pas koji je počeo da trči sa njim. Pas je odbijao da zastane i napusti trkača iako je temperatura u nekim momentima bila 52 stepena!

Reč je o maloj keruši koja je Diona upoznala na samom startu a onda krenula za njim i na dalje odbijala da stane! U početku je trčala sa svim trkačima, a onda je odlučila da se zbliži samo da Dionom i nije ga napuštala.

– Kada smo krenuli kroz Gobi primetio sam žućkastu pufnicu kako trči pored mene. Bila je sve vreme uz moje noge, a kada sam se vratio do svog šatora prvog dana trke zavukla se unutra i legla pored mene. U tom trenutku shvatio sam da je veza između nas već stvorena i da sada ja nju ne smem da ostavim!

Keruša je, logično, dobila ime Gobi. Svi trkači bili su impresionirani njenom izdržljivošću i snagom, ali i pažnjom koju je poklanjala Dionu.

– Postala je maskota trke. Ne laje, ne grize, ne žvaće stvari, nije zahtevna. Jednostavno, predivna je!

Tokom trke Dion je nosio Gobi na ramenima kada bi prelazili preko nekih nepristupačnih terena. Uvek je nosio dodatnu količinu vode i hrane, kako bi i ona imala čime da se osveži i nahrani.

Nakon što je trku završio kao drugi najbolji trkač, Dion je odlučio da Gobi mora povesti sa sobom u Škotsku.

– Četvrtog i petog dana trke insistirao sam da Gobi sačeka na cilju, da ne trči sa mnom. Tada sam znao da ću je povesti sa sobom u Škotsku i nisam želeo da je umaram pred put. Nedostajala mi je, ali znao sam da me čeka na cilju.

Dion nije odmah poveo Gobi sa sobom u svoju domovinu, zbog strogih zakona o transportu životinja između Azije i Evrope, ali nije odustajao.

https://www.youtube.com/watch?v=X5P0CAmJLSI

Pokrenuo je onlajn kampanju za prikupljanje sredstava kojim će pokriti plaćanje transporta i papirologije kojom će Gobi biti omogućemo da dođe u Evropu. Ona za sada boravi kod Dionovog dobrog prijatelja i menadžera trke u kojoj je učestvovao, koji će je paziti dok se proces preseljenja ne završi.

Ovo je zaista divna i neobična priča pa jedva čekamo kada ćemo vam o ovom dvojcu ponovo pisati – nadamo se da ćemo imati dobre vesti i fotografije njihovog ponovnog susreta!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.