U trendu

Mapa najznačajnijih ljudi iz svih delova sveta: Hrvatska ima Teslu, Srbija Noleta

Da li znate koja je najznačajnija osoba iz vaše države, grada? E pa ova mapa može da vam pomogne u tome.

Reč je o mapi koju je napravio izstraživač Mapboksa i geograf Topi Tjukanov i ona obuhvata sve najznačajnije ličnosti i mesta gde su rođeni. Tako je u Srbiji najpoznatije ime Novak Đoković, a u Hrvatskoj Nikola Tesla.

Kada pretražite mapu Srbije, videćete istaknuta imena naše politike i istorije, ali i sporta. Tako se može naći Slobodan Milošević, Konstantin Veliki, Monika Seleš, Mileva Marić, ali i mnogi drugi.

Crna Gora međutim ima Radovana Karadžića, Petra II Petrovića Njegoša, Veselina Šljivančanina i Veljka Ražnatovića.

Bosna i Hercegovina je međutim sa najpoznatijim Gavrilom Principom, Ivom Andrićem, Emirom Kusturicom, Brankom Ćopićem i Miloradom Dodikom. Dok je Hrvatska sa Nikolom Teslom, Titom, Mariom Mandžukićem, Radetom Šerbedžijom, Lukom Modrićem i Goranom Višnjićem.

Kad je u pitanju London, ispada da je Čarli Čaplin najznačajnija osoba britanske prestolnice, iako se očekivalo da će to biti neko iz kraljevske porodice.

Što se SAD-a tiče, na vrhu liste u Teksasu su Selena Gomez, Tomi Li Džons i Bijonse, u Floridi prednjače Ariana Grande, Džim Morison i Tomas Peti, a u Kaliforniji vode Merlin Monro, Kameron Diaz i Šer, piše Daily Mail.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)