Marka za sva vremena

Farmerke su globalni fenomen kome retko ko može da odoli. Izrađuju se u bezbroj modela i varijanata. Ipak, među njima se izdvaja jedan – legendarni levis 501.

Davne 1873. godine bavarski trgovac tkaninama Levi Štraus, uz pomoć krojača Jakoba Dejvisona, sašio je i patentirao pantalone od denima. Ova jaka i otporna pamučna tkanina, istkana u dve niti, farbana je indigom, a druga nit ostajala je bela. Tek šezdesetih godina 20. veka dobija ime džins, po kojem i stiče slavu. Dugo su pantalone od denima bile odeća američkih rudara, radnika i kauboja. Zatim su ih izvezla deca cveća u jeku hipi pokreta; sedamdesetih su im proširene nogavice; osamdesetih su se našle u ormanima čak i najzagriženijih japija; devedesete su ih ukrasile štrasom, rašile pojas, pocepale, zakitile i pravim dijamantima i tako od njih načinile statusni simbol i vrlo prestižan komad odeće.

Levi Štraus odavno nije jedina firma koja proizvodi džins. U svetu trenutno postoji preko 5.000 raznih modela farmerki. Danas vrlo lako možete naći model za svaki ukus, figuru, priliku i dubinu džepa. Ipak, jedan je čuveni 501. Ovaj simbol mnogih generacija rado su nosile i najpoznatije ličnosti, sve do holivudskih zvezda.

Prošle godine legendarni 501 proslavio je svoj 130. rođendan. U tu čast, prikazan je i nov model. Ovaj korigovani model ima spušteni struk, širi je u kukovima, a nogavice su uže. To je neznatna promena za pantalone koje svoj izgled nisu menjale još od 1947. godine.

Nije potrebno bogatstvo da biste sebi priuštili ovaj komad garderobe. Ipak, nedavno je na jednoj aukciji par levis farmerki s početka 20. veka prodat za oko 50.000 dolara.

Evo šta je o njima rekao čuveni modni kreator Iv Sen Loran: „Uvek sam govorio da mi je veoma žao što nisam izmislio farmerke. One su fantastične, praktične, skromne, seksi, opuštene – ukratko, sve ono što očekujem od svojih modela.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.