Market u kojem nema zaposlenih

U švedskom gradiću Vikenu već dva meseca uspešno radi prvi mini-market koji nema nijednog ljudskog zaposlenog, nego funkcioniše zahvaljujući smartphone aplikaciji. Kupci moraju koristiti tablet ili smartphone ukoliko žele ući u ovaj, 24 sata na dan otvoreni market, a preko mobilnog uređaja skeniraju i kupuju željene artikle. Na kraju meseca, stiže im račun preko kojeg plaćaju kupljene namirnice. Sve što kupci trebaju uraditi jeste da se registruju za uslugu i preuzmu smartphone aplikaciju koja će im omogućiti da po potrebi otključavaju vrata podavnice i uzimaju stvari koje su im potrebne. Jedina stvar koju u ovom marketu obavlja čovek jeste dopunjavanje namirnica kojih nestane.

Ovaj market delo je švedskog IT stručnjaka, Roberta Ilijasona, koji je na ideju da otvori automatizovanu prodavnicu mešovite robe došao nakon jedne naporne noćne potrage za otvorenom prodavnicom u kojoj bi kupio hranu za svog sina. Tada je odlučio da otvori prodavnicu koja bi mogla raditi non-stop i koja ne bi zavisila od ljudi. Njegov cilj je da ovaj projekat proširi i na ostale manje gradove i sela u Švedskoj, pošto u njima većina manjih prodavnica nestaje zbog velikih trgovačkih lanaca.

Međutim, Robert kaže da ima problema da i starije građane, koji nisu toliko tehnološki osvešteni, uključi u ovaj projekat. Zbog toga razmišlja da ipak zaposli jednu osobu koja će raditi nekoliko sati dnevno i objašnjavati starijoj populaciji kako da kupuju namirnice, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.