Market u kojem nema zaposlenih

U švedskom gradiću Vikenu već dva meseca uspešno radi prvi mini-market koji nema nijednog ljudskog zaposlenog, nego funkcioniše zahvaljujući smartphone aplikaciji. Kupci moraju koristiti tablet ili smartphone ukoliko žele ući u ovaj, 24 sata na dan otvoreni market, a preko mobilnog uređaja skeniraju i kupuju željene artikle. Na kraju meseca, stiže im račun preko kojeg plaćaju kupljene namirnice. Sve što kupci trebaju uraditi jeste da se registruju za uslugu i preuzmu smartphone aplikaciju koja će im omogućiti da po potrebi otključavaju vrata podavnice i uzimaju stvari koje su im potrebne. Jedina stvar koju u ovom marketu obavlja čovek jeste dopunjavanje namirnica kojih nestane.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Ovaj market delo je švedskog IT stručnjaka, Roberta Ilijasona, koji je na ideju da otvori automatizovanu prodavnicu mešovite robe došao nakon jedne naporne noćne potrage za otvorenom prodavnicom u kojoj bi kupio hranu za svog sina. Tada je odlučio da otvori prodavnicu koja bi mogla raditi non-stop i koja ne bi zavisila od ljudi. Njegov cilj je da ovaj projekat proširi i na ostale manje gradove i sela u Švedskoj, pošto u njima većina manjih prodavnica nestaje zbog velikih trgovačkih lanaca.

Međutim, Robert kaže da ima problema da i starije građane, koji nisu toliko tehnološki osvešteni, uključi u ovaj projekat. Zbog toga razmišlja da ipak zaposli jednu osobu koja će raditi nekoliko sati dnevno i objašnjavati starijoj populaciji kako da kupuju namirnice, prenose mediji.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake