Maštovitost na delu

Uz laku prolećnu ili letnju garderobu i nakit postaje vidljiviji. Nove modne linije odeće gotovo svake sezone nameću i nove stilove nakita, sve osim krsta.

Simbol vere postao je modni detalj. Kada je o ovoj modi reč, krstovi od srebra, belog ili žutog zlata, ukrašeni dragim i poludragim kamenjem, zadržali su prihvatljivije i skromnije dimenzije. Sporan je bio i ostao jedino razmetljiv način nošenja ovakvog nakita, koji je nešto više od obične modne forme, jer je i simbol Hristovog stradanja. Iako se zna da je krst pre svega simbol hrišćanstva, on nije samo to pošto je mnogo stariji. Opšti pojam krsta povezan je sa univerzalnim simbolom vaseljene i potiče od najstarijih civilizacija na planeti. U Egiptu i Kini, kao i u Knososu na Kritu pronađeni su mermerni krstovi iz 15. veka pre naše ere. U starom Egiptu krst sa drškom simbolizovao je besmrtnost i večnost. Pored toga, njegov oblik pokazuje četiri strane sveta i predočava ceo svemir, a središte kosmosa je čovek.

Kao najvažniji znak hrišćanstva, krst se pojavio tek u trećem veku. Postao je ne samo simbol vere već i ljubavi i nade. U Vizantiji je krst označavao pobedu i prvi put dospeo na zastavu pobednika. Od 15. veka dobio je mnoga nova simbolična značenja. Kao nereligiozni znak, označavao je duhovnu, intelektualnu i pokretačku snagu bića. Jedno od najsnažnijih značenja krsta je harmonija suprotnosti. U svim kulturama, bez izuzetka, krst ima zaštitničku ulogu – štiti od rušilačkog dejstva nesreća, bolesti, zlih sila ili kobnih susreta.

Tako je bilo kroz istoriju, a kako se krst danas prikazuje to zavisi samo od mašte dizajnera, a pokazalo se da je ona gotovo bez granica. Možemo samo da priželjkujemo da za maštom usledi i istinska vera u ono što krst simbolizuje. Bio bi to najveći doprinos mode čovekovom nastojanju da bude lep, ali ne samo po svojoj spoljašnjosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.