Medena srca

Srce je oduvek bilo simbol ljubavi. U ranijim vremenima, zaljubljeni su često poklanjali srca, i to liciderska srca.

Danas se ovakva šarena srca mogu videti na vašarima ili drugim saborima. Koje je njihovo pravo značenje?

Pokloniti nekome licidersko srce značilo je da ste mu poklonili svoje srce. Što je ljubav bila veća, veće je bilo i srce. Onda je, međutim, moda iskazivanja ljubavi na ovakav način prestala, a tako se smanjivao i broj onih koji su pravili ove slatkiše. Danas je, čini se, opet došlo njihovo vreme.

Kako se prave liciderska srca? Prvo se napravi testo od brašna, meda i vode. Zatim se iz njega modlama vade srca. Sledeća faza je pečenje. To traje jako kratko, gotovo je za nekoliko minuta, ali se mora voditi računa da srca ne pregore. Na kraju dolazi do izražaja umeće i spretnost osobe koja ih pravi, jer je u pitanju dekorisanje. To se postiže špricevima punjenim filovima u raznim bojama. Podloga im je tradicionalno crvena, a sve ostalo je stvar mašte. Ovakvi slatkiši mogu, međutim, biti različitih boja i oblika. Uvek se smišlja nešto novo. Tako se mogu praviti jelkice ili drugi ukrasi za Novu godinu, balerine, automobilčići, konjići ili papučice. Kada se srca oboje, na red dolazi sušenje. Najvažnije od svega je uživati u njihovoj pripremi.

Postoji mnogo prilika da se pokloni licidersko srce. Nekada su se ona sa ogledalcima davala isključivo voljenim osobama, kako bi, kada se pogledaju u njemu, videle ko je u tom srcu. Međutim, u znak ljubavi, mogu ga poklanjati i bake i deke svojim unucima. Mogu poslužiti kao suveniri, za razne poslovne manifestacije, pa čak i za venčanja.

Ovi medeni kolačići imaju neograničen rok trajanja, jer u njihovom sastavu nema šta da se pokvari. Ako od stajanja postanu malo suvlji, i to se može rešiti. Ostavite ih malo na toplom, i brzo će omekšati. Savršeni medenjaci uz čaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.