U trendu

Među ukradenim podacima preko 160.000 hiljada iz Srbije, ali i Zakerbergov broj

Na internetu su osvanuli lični podaci više od pola milijarde korisnika Fejsbuka, što je ukazalo na poteškoće ove kompanije da čuva osetljive informacije, a prema podacima sajta biznis.rs, hakeri su objavili i 162.898 zapisa o korisnicima u Srbiji.

Osim toga, ukradeni su podaci i 229.099 korisnika iz Slovenije i 659.115 u Hrvatskoj.

Procurele informacije uključuju telefonski broj, Fejsbuk identifikaciju, puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, adresu e-pošte, privatni status i biografiju, navodi američka agencija, javio je Blumberg.

Osetljivi lični podaci preko pola milijarde korisnika Fejsbuka procureli su na hakerski forum, što predstavlja potencijalni rizik za milione trgovaca kripto valutama i ljude koji sada mogu biti ranjivi na razne onlajn napade, tvrdi Alon Gal, tehnički direktor sigurnosne firme “Hudson Rock“, koji je ranije na Tviteru objavio ovu informaciju.

Gal tvrdi da je curenje podataka povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena 2019. a u januaru 2021. godine je ustanovljeno da su hakeri mogli da koriste informacije i za pristup brojevima telefona korisnika.

Najnovije curenje podataka se sada proširilo na Facebook ID, puno ime, lokaciju, prethodnu lokacija, datum rođenja, (ponekad) adresu e-pošte, datum otvaranja računa, privatni status i biografiju.

Prema Alonu Galu, informacije bi sada mogle da budu korisne hakerima za razne vrste prevara kao i da posluže u marketinške svrhe.

Među procurelim podacima i Zakerbergov broj telefona

Broj mobilnog telefona izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga jedan je od procurelih ličnih podataka 553 miliona korisnika te društvene mreže koje su hakeri postavili na internet, piše britanski ““Dejli mejl““.

Zakerbergovo ime, lokacija i podaci o bračnom statusu, datum rođenja i ID korisnika Fejsbuka bili su među mnoštvom ukradenih ličnih podataka objavljenih na hakerskom forumu u subotu, potvrdio je istraživač kibernetičke sigurnosti Dejv Volker.

On se i našalio, rekavši; „Ako se novinari trude da dobiju izjavu od Fejsbuka, možda samo treba da nazovu ovaj broj?“.

Kako izveštava “Dejli mejl“, procureli su i lični podaci Krisa Hjuza i Dastina Moskovica, suosnivača Fejsbuka.

Portparol Fejsbuka rekao je za “Dejli mejl“ da su to stari podaci o kojima je prethodno izveštavano 2019. godine.

“Pronašli smo i rešili ovaj problem u avgustu 2019. godine”, tvrde iz Fejsbuka.

Čini se da je baza podataka isti skup brojeva koji kruže hakerskim krugovima najmanje od januara, prema Alonu Galu, suosnivaču izraelske obaveštajne firme za sajber kriminal “Hadson Rok“.

Ti podaci su se neko vreme prodavali i preprodavali među sajber kriminalcima, ali subotnje curenje informacija na hakerskom forumu sada ih u suštini čini besplatnim, navodi londonski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.