U trendu

Menadžer japanskog tradicionalnog kupatila nije znao da treba da menja vodu

TOKIO – Menadžer 158 godina starog japanskog pansiona izvinio se što je samo dva puta godišnje menjao vodu u banjskom kupatilu, nakon što je otkriveno da je preplavljeno opasnim bakterijama.

Pansion Daimaru Beso u Čikušinu, u japanskoj prefekturi Fukuoka, reklamira se da su njegov onsen, tradicionalno japansko kupatilo koje koristi vodu iz vulkanskih toplih izvora, „vekovima posećivali velikodostojnici i sveštenici“, a njegov „istorijski izvor“ se čak pominje u Manjušou, najstarijoj i najcenjenijoj japanskoj zbirci poezije.

Međutim, zdravstvena inspekcija otkrila je u njemu bakteriju legionele u količini 3.700 puta većoj od dozvoljenih vrednosti, prenosi CNN.

Nakon inspekcije, menadžment hotela je priznao da je vodu menjao samo jednom u šest meseci, a ne jednom nedeljno, u skladu sa lokalnim propisima.

Na konferenciji za novinare u utorak Makoto Jamada, predsednik kompanije koja je vlasnik pansiona, izvinio se zbog loših higijenskih uslova.

On je lokalnim medijima rekao da je njegov tim zanemario dodavanje hlora u vodu, jer im se „nije dopao miris“.

„To je sebičan razlog“, rekao je on, opisujući propust kao „pogrešno postupanje koje je potpuno zanemarilo zdravlje gostiju“.

Vlasnik pansiona je tvrdio da nije bio svestan važnosti promene vode, kao i da je mislio da je legionela uobičajena baketerija koja se može naći bilo gde.

“Žao mi je zbog naših predaka“, rekao je on.

Bakterija legionela može izazvati legionarsku bolest, potencijalno fatalnu infekciju pluća, navodi CNN.

Ljudi se mogu razboleti nakon udisanja sićušnih kapljica vode koje sadrže bakterije, što može izazvati infekciju pluća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar