Mesec prebogat blagom: Uskoro počinje iskopavanje?

Tim istraživača je izneo pretpostavku da je Mesec bogat plemenitim metalima i da se na Zemljinom satelitu mogu naći veće količine zlata i platine. Međutim, nejasno je da li bi ih bilo lako izolovati.

Geolog Džejms Brenan sa kanadskog Univerziteta Delhazi, planira da sa kolegama analizira sastav mesečevog omotača, kako bi se potvrdio nivo prisustva vrednih metala.

Stručnjaci veruju da zlato i platina nisu u startu bili deo Meseca, već da su se na Zemljinom satelitu našli „otprilike u vreme kada se period formiranja Sunčevog sistema bližio kraju“, prenosi DejliMejl.

Istraživači su počeli razmatranje prisustva plemenitih metala na materijalu sa Meseca pre otprilike 50 godina, koji je bio dostupan za direktno istraživanje.

„Imamo ukupno 400 kilograma uzorka koji su doneli sa misija na Mesec. To je prilično mala količina materijala. Da bismo saznali bilo šta o detaljnijem sastavu unutrašnjosti Meseca, mi moramo nekako doći do novijih materijala za istraživanje“, rekao je profesor Brenan za Science Alert.

Prethodna istraživanja materijala koje su doneli sa misija Apolo 15 i 17, međutim, pokazala su da je nivo udela plemenitih metala 10 do 100 puta manji od očekivanog.

Tim profesora Brenana je otkrio ipak, da u delovima Mesečeve kore koja potiče od lave, dominiraju jedinjenja, koja vezuju određene elemente među kojima su i plemeniti metali, što može biti znak prisustva zlata i platine u dubljim slojevima Zemljinog satelita.

Istraživači objašnjavaju razlike između njihovih modela i merenja u odnosu na ranije, bogatstvom i raznovrsnošću sastava kore i unutrašnjosti Meseca.

Iako nalazi ove studije ostavljaju mnogo pitanja, naučnici će možda moći da nauče više o mesečevom unutrašnjem sastavu proučavanjem dubokih stenskih formacija koje su bile izložene uticajima u južnim predelima meseca

4 komentara
 1. Anonimni

  Teško, sam Kolins , Armstrongov kolega iz posade je rekao da NASA nije danas u stanju da ode ponovo tamo. Postala je agencija za zapošljavanje i druge projekte. Ima mnogo dokumenataraca na tu temu, gde kažu da je cilj bio samo prvi u istoriji stići do meseca. To je bila neverovatna misija i još neverovatnija motivacija. Par timova pre Apola 11 je izginulo pokušavajuci da stigne tamo. A povratak je bio bukvalno čudo.

 2. Anonimni

  Da su ljudi bili gore pre 50 godina,i da je to sve tachno,sada bi imali vec to ovde.Propaganda i usijane glave. Tako je bilo i 1969godine. Taj projekat nije radjen radi razvoja nego za potrebe ‘hladnog rata’.Pardon-zapravo to je bila prevara a ne stvarni projekat a cilj je bio da se vlada ovde na Zemlji.Tako je i sada.Shto se vishe zakuvava ,naucnici iznose sve ludje ideje o osvajanju svemira.UzALUD,DJABA. Nema od toga nishta.Sve je to lazh iprevara..

 3. Anonimni

  Mao sutra 😁

 4. AA ( americki alah)

  opet naucnici pametuju. Moj deda je tamo zakopao blago, i to je moje.

Napišite komentar