Minestrone

Tradicionalne italijanske čorbe su hranljive, ali i lake. One predstavljaju maštovite mešavine najrazličitijih vrsta povrća, testa ili pirinča i mesa ili proizvoda od mesa, mada ono uopšte nije obavezno, i po potrebi mogu da zamene kompletan obrok.

Minestrone je legendarna italijanska čorba sa povrćem. Dobila je naziv od latinske reči ministrare, što znači servirati. Ova čorba je sigurno jedno od glavnih i najpoznatijih jela italijanske kuhinje, ali se način njenog spremanja razlikuje ne samo od grada do grada već i od kuće do kuće, a pogotovo od jednog do drugog godišnjeg doba, to jest od toga šta se u kraju u kome se jelo pravi može u to vreme nabaviti jer se u minestrone može staviti praktično svako povrće koje se može naći na zelenoj pijaci.

Za ovu veoma bogatu varijantu koju predlažemo za osam do deset osoba potrebni su sledeći sastojci: komad suve kosti, dva i po litra vode ili bistre supe, po 250 grama preko noći namočenog pasulja, oljuštenog i isečenog paradajza, krompira i oljuštenog i isečenog krastavca, glavica isečenog crnog luka i dva čena zdrobljenog belog luka, dve isečene šargarepe i četiri struka celera, mala glavica kupusa ili 500 grama svežeg spanaća, 100 grama boranije, ljuta papričica, dve kašike maslinovog ulja, ruzmarin, lorber, bosiljak, peršun, so i biber po ukusu, te parmezan za posluženje.

Kako se priprema minestrone? Na ulju treba propržiti beli i crni luk, zatim celer i šargarepu, pa kupus i boraniju. Potom se doda proceđen pasulj, suva kost, papričica, paradajz, voda, ruzmarin, lorber i kuva se oko sat i po. Zatim treba dodati i krompir, a kada je i on skuvan, spanać, krastavac i ostale začine. Kuva se još dvadesetak minuta. Pred kraj treba izvaditi kost, lorber i ruzmarin. Minestrone se može služiti sa parmezanom. Ovo je samo jedna varijanta minestrone čorbe. U svakom slučaju, idealan način da unesete mediteranske ukuse i mirise i u svoju kuhinju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.