Miris Sredozemnog mora

Oleandar je zimzeleni žbun, poznat kao otporna ukrasna biljka. Poreklom je iz oblasti Sredozemnog mora. Gaji se na slobodnim površinama i u saksijama. Lepo odnegovani oleandri koji bujno cvetaju ukras su svake terase, balkona ili vrta. Cvetovi mogu biti dvostruki ili jednostavni, beli, žuti, narandžasti, ružičasti ili tamnocrveni.

Oleandri zahtevaju duboku i plodnu zemlju. Zato zemljište treba da bude nađubreno, s dodatkom komposta, peska i strugotine. U toku leta, kada cvetaju, oleandre treba obilno zalivati i povremeno đubriti. Sađenje i presađivanje oleandra obavlja se leti. Prilikom presađivanja žile treba skratiti, a ako je biljka stara, podmlađuje se tako što joj se skraćuju grane. Sredinom jeseni treba ga uneti u podrum ili na mesto gde nije pretoplo, ali mora se voditi računa da ne dođe do smrzavanja. Odgovara mu temperatura od četiri do osam stepeni. Zimi se veoma malo zaliva. Iako važi za otpornu biljku, oleandar je često ugrožen različitim gljivicama. Gljiva Pseudomonas savastanoi izaziva poremećaj na svim nadzemnim delovima biljke.

Na mladim izbojcima česta je pojava poremećaja u vidu nekroza. Mogućnost infekcije povećavaju insekti i pregljevi. Zaštita zaražene biljke svodi se na sasecanje obolelih grana. Prilikom orezivanja alat treba dezinfikovati špiritusom. Biljka se može razmnožavati, ali samo sa zdravim delovima. Bolesti lišća spadaju u grupu oboljenja koja su veoma česta na oleandrima. Gljive Cercospora neriella, Septoria oleandrina i Phhillostycta nerii izazivaju izumiranje lisnog tkiva. Ova bolest manifestuje se u pojavi smeđih, beličastih ili sivih pega. Zaštita se sastoji u otkidanju i uništavanju obolelih listova.

Na oleandru se javlja i takozvana veštičina metla, koju izaziva gljiva Taphrina. Ovaj parazit crpi vodu i mineralne materije iz biljke, čime izaziva njeno fiziološko slabljenje. Oleandar često napadaju i biljne vaši. Jedna od najčešćih je Aspidiotus hederae; okruglastog je oblika, svetložuta. Oleandri se moraju redovno pregledati, a ako se ove vaši pojave, mesto na kojem se nalaze treba očistiti, oprati i poprskati zaštitnim sredstvima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.