Mis Islanda – nova mis sveta

Na ovogodišnjem, 55. po redu, izboru za mis sveta okupile su se kandidatkinje iz ukupno 102 zemlje ili, abecedno gledano, od Albanije do Zambije. Domaćin manifestacije bio je treći put zaredom kineski grad Sanija, u kome su se devojke okupile još pre četiri nedelje radi priprema.
Žiri je bio sačinjen od devet ranijih pobednica takmičenja mis sveta, kojima je kao i obično predsedavala Džulija Morli (Julia Morley), predsednica organizacije i supruga preminulog osnivača takmičenja – Erika Morlija.
Ovogodišnja pobednica je dvadesetjednogodišnja mis Islanda – Unur Birna Vilhjalmsdotir (Unnur Birna Vilhjalmsdottir), koja studira pravo i antropologiju u Rejkjaviku, a zarađuje novac kao policajka na aerodromu. Prva pratilja je mis Portorika – Ingrid Mari Rivera Santos (Ingrid Marie Rivera Santos), a druga mis Meksika – Dafne Molina Lona (Dafne Molina Lona). Srbiju i Crnu Goru na takmičenju je predstavljala Dina Džanković.
Za Unur je to bila fantastična noć, jer je pored titule mis Islanda, koju je već posedovala, dobila i titulu mis severne Evrope i, naravno, mis sveta. Trostruka misica je ćerka Unur Steinson (Unnur Steinsson), koja je i sama bila mis Islanda 1983. godine, ali je na svetskom nivou njen uspeh bio daleko manji pošto je uspela da se plasira u prvih pet finalistkinja. Nova misica obećala je da će se posvetiti humanitarnom radu, ali i da će nastaviti da neguje svoje hobije: snoubording, planinarenje, kampovanje i ples.
Ovo je treći put da je Kina organizovala takmičenje za najlepšu devojku sveta. Domaćini su ostavili odličan utisak 2003. godine, u prilog čemu ide i činjenica da je za tu priliku sagrađena posebna dvorana. Hala „Kruna lepote“ (građevina u obliku tijare) visoka je 36 metara i može da primi 4.500 gledalaca. Kineske vlasti nadaju se da će ovim poduhvatom podstaći turizam ove regije. Sam grad Sanija je letovalište prepuno palmi u provinciji Hajnan.
Svečanost su putem satelita pratile dve milijarde ljudi širom sveta.
Prethodni članci:
Mis sveta 2004. godine
Mis sveta 2003. godine
Koristan link:
Zvanična prezentacija „Mis sveta“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.