Misterija je rešena

Nemački akademici veruju da su rešili vekovima staru misteriju čuvenog Da Vinčijevog portreta Mona Lize.
Dugo vremena se smatralo da je Liza Gerardini (Lisa Gherardini), žena Frančeska del Đokonda (Francesco del Giocondo), bogatog trgovca iz Firence, bila model ove slike iz 16. veka. Ali, istoričari umetnosti su se često pitali i da li je nasmejana žena sa slike zaista bila Da Vinčijeva ljubavnica, njegova majka ili on sam.
Danas eksperti s Univerziteta u Hajdelbergu, na osnovu teksta napisanog na marginama knjige iz oktobra 1503. godine, potvrđuju jednom za svagda da je Liza del Đokondo (Lisa del Giocondo) zaista bila model za jedan od najpoznatijih portreta na svetu.
Sve nedoumice oko identiteta Mona Lize eliminisane su otkrićem doktora Armina Šlehtera (Armin Schlechter), stručnjaka za istorijske spise i stare knjige.
Sve do ovog pronalaska bili su dostupni samo „površni dokazi“ iz dokumenata iz 16. veka. A to je ostavljalo mnogo mesta za interpretaciju za mnogo različitih identiteta sa slike. Tekst na knjizi koja sadrži kolekciju pisama rimskog oratora Cicerona ispisao je gradski čelnik Firence, Agostino Vespuči (Agostino Vespucci), inače Da Vinčijev poznanik. Komentari porede Leonarda s antičkim grčkim umetnikom Apelom (Apelles) i kažu da je on radio na tri slike u isto vreme, a jedna od njih bila je i Liza del Đokondo.
Umetnički eksperti, koji su već procenili vreme nastanka teksta u knjizi, kažu da je otkriće u Hajdelbergu neverovatno i da nesporno povezuje trgovčevu ženu i čuveni portret. Ne postoji razlog za bilo kakve sumnje da je to neka druga žena, tvrdi istoričar umetnosti s Univerziteta u Lajpcigu, Frank Zelner (Frank Zoellner).
Ova žena je prvi put došla u vezu s čuvenim portretom oko 1550. godine. Povezao ih je italijanski zvaničnik po imenu Đorđo Vasari (Giorgio Vasari), ali je i onda bilo sumnji koje su izazvale komentare 50 godina nakon nastanka slike.
Iako su vesti o pronalascima objavljene u katalozima biblioteke, oni nisu imali veliki tiraž i zbog toga nisu naišli na veliki odjek u javnosti.
Slika koja se nalazi u Luvru u Parizu poznata je i kao Đokonda (La Gioconda). Ta reč označava srećnu i zadovoljnu Italijanku, ali navodi i na njeno udato prezime.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.