U trendu

Misterija razrešena: Zašto smo lepši u ogledalu nego na slikama?

Postoji naučno objašnjenje.

Koliko vam se samo desilo puta, da se spremate tri sata za neki izlazak, pogledate se u ogledalo, sve izgleda savršeno, a onda slike budu apsolutna katastrofa. Ili čak i da najbolje izgledate na nekim fotografijama, primetićete da izgledate drastično drugačije nego uživo.

Američki psiholog poljskog porekla, dobitnik nagrade Američke psihološke organizacije za izuzetan naučni doprinos psihologiji, Robert Zajonts, raznim je eksperimentima dokazao da ljudi reaguju pozitivno i veruju samo u ono što im je najviše poznato.
Kada osoba pogleda svoju fotografiju, nehotice se upoređuje sa slikom koja joj se čvrsto formirala u glavi, a to je njen odraz u ogledalu.

Zanimljivo kod ogledala jeste što ne daje baš pravu sliku objekta ili osobe koja se ogleda. Sliku bilo kog objekta ili osobe koju prenosi ravno ogledalo zapravo formiraju zraci odbijeni od njegove površine. Ljudski mozak je dizajniran tako da potpuno zanemaruje ove krivine, pa kad se pogleda u ogledalo, čoveku se čini da stoji na određenoj udaljenosti od njega i da se svetlost savija oko delova njegovog tela.
– Ako je osoba navikla da gleda u sebe s leve strane, gde je deo lica na primer najuži i oči izgledaju kao da su izdužene, kada vidi svoju sliku na fotografiji, onda mu se čini da on takođe gleda svoju sliku na levoj strani iako je u stvarnosti (ispred njega) zapravo desna strana tela i lica koja je drugačija. Tada mozak reaguje, ovakva slika mu je neobična, pa je zato smatra odbojnom – rekao je cenjeni psiholog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar