Misterija „sobe 420“: Mnogi hoteli je nemaju, evo i zašto

Broj 420 ima jaku simboliku u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, možda niste znali da je broj 420 usko povezan sa kanabisom, s obzirom na to da se 20. april u Sjedinjenim Američkim Državama širom zemlje slavi kao dan marihuane i naveliko se uživa u njoj. Iz tog razloga, neki hoteli otišli su toliko daleko da na vrata ne stavljaju pločicu sa brojem 420, pa je ili izbegavaju ili stavljaju kombinaciju 419 + 1, kako bi odgovorili goste od pušenja.

U drugim hotelima soba sa “marihuana” brojem uopšte ni ne postoji, a oni koji je pak imaju, često ostaju bez pločice s brojem jer zaljubljenici u “travu” broj ponesu sa sobom kao suvenir. Na primer, u jednom hotelu u Koloradu, pločica sa brojem je toliko puta ukradena sa vrata, da su se vlasnici nakon poslednje krađe odlučili da reše problem da broj 420 jednostavno napišu na vrata, prenosi punkufer.hr.

Međutim, kako je zapravo priča započela i zašto je 20. april postao dan slavljenja marihuane? Istina nije, kako mnogi misle, da je to zbog dana smrti Boba Marlija (koji je preminuo otprilike tri nedelje kasnije). Nije to ni broj policijskog koda kojim policajci dojavljuju da je primećeno uživanje marihuane.

Prava istina, ili barem ono oko čega se mnogi slažu vezana je za grupu studenata koji su sedamdesetih godina studirali na Univerzitetu San Rafael u Kaliforniji. Naime, oni su se nalazili svakodnevno u 16:20 kod kipa Luja Pastera, kako bi uživali u konzumiranju marihuane. Pre toga bi po hodnicima jedni drugima šaputali “Luj 420”, tako da se legenda vremenom proširila širom Amerike, i danas je mnogim mladima jasno šta znači broj 420.

Amerikanci su očigledno praznoverni, jer 420 nije jedini “broj non grata”. Poznato je izbegavanje zlokobne trinaestice, pa mnogi hoteli nemaju sobu broj 13, a ne postoji ni 13. sprat.

Mi naravno, u ovakve stvari ne verujemo, pa ako nas put nanese u SAD, nećemo se protiviti ako eventualno dobijemo sobu 420 na trinaestom spratu hotela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.