U trendu

Misteriozna smrt

Uzrok smrti Aleksandra Velikog i dalje izaziva raspravu među naučnicima koji su skloni tezi o zarazi virusom zapadnog Nila i onih koji misle da je umro od trbušnog tifusa.

Istorija beleži da je Aleksandar Makedonski umro u trideset drugoj godini života, za svega nekoliko dana maligne groznice u Vavilonu 323. godine pre naše ere, ali uzrok te groznice ostao je nejasan. Dosad su iznesene brojne hipoteze i teorije, na primer: trovanje, močvarna groznica ili ciroza jetre, a sve to zbog Aleksandrove sklonosti ka alkoholu. Naučnici su, međutim, skloniji teorijama o trbušnom tifusu ili zarazi virusom zapadnog Nila.

U članku objavljenom 2003. godine u jednom španskom časopisu dvojica američkih istraživača ocenila su da Aleksandrova smrt, kako ju je opisao Plutarh nekoliko vekova kasnije, ukazuje na to da se radi o encefalitisu dobijenom nakon zaraze spomenutim virusom. Taj virus obično pokupe divlje ptice, ali može se preneti na čoveka ubodima zaraženih komaraca. Infekcija prolazi uglavnom neprimećeno ili se javlja u obliku gripa. U nekim slučajevima, bolest se komplikuje u meningoencefalitis.

U svom članku, istraživači se oslanjaju na deo u kome Plutarh govori o smrti gavranova kada je Aleksandar ulazio u Vavilon. Oni tvrde da neobjašnjivo ponašanje gavranova podseća na smrt ptica nekoliko nedelja pre pojavljivanja prvih slučajeva osoba zaraženih virusom zapadnog Nila u Sjedinjenim Američkim Državama. Polemika bi se opet mogla razbuktati sa jesenjom premijerom filma „Aleksandar Veliki“, u režiji Olivera Stouna, sa Ircem Kolinom Farelom u glavnoj ulozi.

Bilo kako bilo, smrt velikog vojskovođe ostaje misteriozna i zagonetna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.