U trendu

Mnogi ih imaju a ne znaju čemu služe dugmići na rukavima sakoa, nisu samo modni detalj

Mnogi smatraju da dugmići na rukavima sakoa stoje iz estetskih razloga, ali ako malo bolje razmislite, zašto se oni nalaze baš na njima i gotovo uvek svaki sako ih ima?

Dugmići na rukavima imaju dugu istoriju iza sebe, a iako ne postoji tačno objašnjenje, godinama vladaju dve uobičajene teorije.

Prvo, to je vojna teorija.
Ova priča o poreklu veruje da su uključivanje dugmadi na vojnim blejzerima naredile kraljevske i političke ličnosti, poput kraljice Elizabete i Napoleona Bonapartea. Njihov navodni razlog za dugmad na rukavima bio je da spreče vojnike da koriste svoje rukave kao način za čišćenje nosa, usta i rana.

Moćne ličnosti su navodno smatrale da trupe prljavih rukava ne čine vojsku pretećeg ili privlačnog izgleda, pa su dugmad bila prišivena na krajeve rukava kako bi se sprečilo da vojnici pokvare svoje uniforme. Dakle, prema ovoj teoriji, dugmad su korišćena da bi se osiguralo da vojnici budu čisti i da poštuju svoju uniformu.

Druga ideja o poreklu dugmadi na sakoima bila je da se na taj način olakšavaju fizički poslovi. Nekada su jakne bile uobičajeni odevni komad za muškarce koji su ga svakodnevno nosili, ne samo ako su bili u uniformi ili išli na sastanak.

Dakle, ova teorija sugeriše da je uključivanje dugmadi bilo zbog toga što je jakne učinilo pristupačnijim i oslobađajućim za ruke muškarca kada je obavljao napornije aktivnosti. Podizanje teškog tereta u uskim rukavima bilo je otežavajuće, tako da su dugmad omogućavala muškarcima da mogu da rade svoj posao, a da se ne osećaju stegnuto. Osim toga, iako se dugmad i danas uveliko nalaze na krajevima rukava, možda ste primetili da neka dugmad nemaju rupu kroz koju treba da prođu.

Zašto je to tako?
Zahvaljujući svetu brze mode, proizvođači su shvatili da bi se stavljanjem rupica za dugmiće, ljudi teže prilagodili odeći. Ukoliko su dugmići “lažni”, svako može znatno lakše da skrati ili suziti rukave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.