U trendu

Mnogi nisu ni čuli za njega, ali ovo je najprodavanije žestoko piće na svetu!

Neko bi rekao da su votka, pa i viski možda najpopularnija žestoka pića, međutim, reč je o sodžuu, tradicionalnoj “žestini” kojom se časte stanovnici Južne Koreje.

Jinro sodžu našao se na međunarodnoj zvaničnoj listi najbolje prodavanih alkoholnih pića širom sveta, budući da je u ovoj godini u barove širom sveta isporučeno 65 miliona devetolitarskih pakovanja ovog alkohola. To je tri puta više od popularne votke Smirnov.

Sodžu se sada prodaje u 80 zemalja, a tome je doprinela i popularnost korejske superzvezde Psaja, koji ne samo da je proglasio sodžu svojim najboljim prijateljem, nego je “pozajmio” i svoje prepoznatljive naočare za više kampanja proizvođača Čamisul.

Osim toga, Južna Koreja je zemlja u kojoj se popije najviše alkohola po glavi stanovnika, a gotovo 97 odsto tržišta žestokih alkoholnih pića čini sodžu.

Sodžu je deo korejske kulture još od 14. veka, kada su mongolski osvajači naučili domaće stanovništvo da destiluju. Današnje sorte imaju oko 45 odsto alkohola.

Sodžu, koji se pravi od pirinča, odlično ide uz tradicionalnu korejsku hranu kao što su teokpoki (pirinač i riblji kolačić) ili usoljeni račići.

Pije se često i sa jokbalom – svinjskim papcima kuvanim i začinjenim u zanimljivoj supi, kao i uz bosamu – svinjetinu kuvanu na pari, umotanu u list crvene salate sa belim lukom, papričicama i kimčijem (korejski kiseli kupus).  Ako niste ljubitelj „žestine“, možda će vam biti interesantnija kombinacija piva sa sodžuom, a proces mešanja naziva se „proizvodnja“.  Ključno je poznavati proporcije, a najpopularnija je 30 odsto sodžua i 70 odsto piva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.