Moćna lekcija jednog profesora

Jedan profesor u srednjoj školi svoje učenike je na jednostavan način odlučio da nauči lekciju o privilegijama života. Svima je podelio komad papira i zamolio ih da ga zgužvaju.

Zatim je pomerio kantu za smeće ispred table i rekao im: „Igra je jednostavna, vi svi predstavljate stanovništvo ove zemlje. A svi u ovoj zemlji imaju mogućnost da se obogate i postanu deo više klase. Sve što morate da uradite je sa vašeg mesta ubacite zgužvani papir u kantu za smeće“.

Učenici u zadnjim klupama su se odmah pobunili: „Ovo nije pošteno“. Videli su da oni u prvim klupama imaju bolju šansu da pogode kantu. Svi su pokušali da pogodite i većina učenika iz prvih klupa uspela je da ubaci papirić u koš, dok je to uspelo samo nekolicini onih koji su sedeli u zadnjim klupama.

„Što ste seli bliže kanti, šanse da ja pogodite bile su vam veće. Tako u stvarnom životu izgleda privilegija. Jeste li primetili da su se na nepravdu bunili samo oni u poslednjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu ni uočavali koliko su povlašćeni. Sve što su videli bilo je nekoliko metara koji ih dele od cilja“, rekao im je.

„Vaš posao kao učenika koji se obrazuju jeste da budete svesni privilegije koju imate. I koristite ovu povlasticu zvanu ‘obrazovanje’ da date sve od sebe i postignete velike stvari, i da se uz to borite za prava onih koji sede u redovima iza vas“, zaključio je, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.