U trendu

Morski čekić

Kada ugledaju trouglasto peraje kako preseca zatalasanu površinu mora, i najhrabriji plivači beže ka obali. Niko i ne pomišlja da se zadrži u vodi kako bi izbliza video neobičnu životinju – ajkulu čekićaru. A kada bi bili dovoljno hrabri, imali bi šta i da vide. Najčudniji od svih morskih pasa više podseća na neko svemirsko čudovište iz holivudskih filmova nego na ajkulu. Glava čekićare zaista liči na čekić na čijim se krajevima nalaze oči i nozdrve.

Otkuda ovoj morskoj životinji tako neobična glava i čemu služi, naučnici još nisu sigurni. Pošto ajkule nemaju kosti već samo hrskavicu, ne postoje fosili koji bi im pomogli u proučavanju ove životinjske vrste. Kad prohuje vekovi, iza morskih pasa ostaju samo oštri trouglasti zubi. Ipak, biolozi su otkrili da je čekićara, zahvaljujući tome što su joj čulni organi razdvojeni, sposobna da otkrije plen na mnogo većoj udaljenosti nego što to mogu ostali morski psi.

Postoji devet vrsta ajkula čekićara. Mogu biti dugačke od dva do šest metara, a osim po dužini, razlikuju se po obliku čekića. Ovaj pljosnati završetak njihove glave može biti četvorougaon, zaobljen ili nalik na tupougli trougao. Ovi morski psi mogu se videti i u plićaku i na dubini od osamdesetak metara u blizini južne Afrike, Galapagosa, Indonezije i australijskog Velikog grebena, a zimi se sele u toplije vode.

Čekićara je s pravom ozloglašena u svetu morskih životinja. Jede sve: ribe, raže, glavonošce, ljuskare i druge ajkule. Ponekad stradaju u neoprezni plivači, ali samo kada se životinja oseti ugroženom. Pošto se usta čekićare nalaze na donjem delu njene glave, ona često sakuplja hranu s morskog dna. Kada tokom dana krenu u potragu za hranom, svih osam vrsta ovih ajkula, osim najveće – velike čekićare, okupljaju se u jata koja čini i do stotinu morskih pasa. Međutim, kada padne mrak, ove ajkule se razdvajaju i postaju usamljeni lovci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.