U trendu

Moskovljanke najviše doterane za selfi

Stanovnici Londona su gotovo uvek ozbiljni na selfijima, dok su Moskovljani, a uglavnom je reč o ženama, maksimalno doterani, otkrilo je istraživanje sprovedeno povodom izložbe o selfijima koja je otvorena u Londonu.

Postavka „Big bang data”, koja je predstavljena u kulturnom centru Somerset haus, prikazuje 640 selfija izabranih među 152.462 fotografije objavljene na „Instagramu” u okviru akcije „Selfiecity London”, snimljene tokom jedne sedmice u septembru u krugu od pet kvadratnih kilometara oko muzeja. Projekat „Selfisiti” globalno vodi Lev Manovič, profesor kompjuterskih nauka na Njujorškom univerzitetu.

Osam stručnjaka angažovanih na projektu prikupljalo je i analiziralo selfije iz raznih krajeva sveta. Dosad je ova akcija sprovedena u Bangkoku, Berlinu, Moskvi, Njujorku i Sao Paulu.

Manovič je za Rojters rekao da je cilj projekta „videti da li se iz selfija može naučiti nešto novo o kulturnim razlikama i ponašanjima”.

Istraživanje je pokazalo da je „svaki grad jedinstven” na sebi svojstven način, istakao je američki istraživač.

Primećeno je, na primer, da se stanovnici Londona najmanje smeše na svojim selfijima i da često zatvaraju oči. Najviše širokih osmeha ima na selfijima napravljenim u Bangkoku i Sao Paulu, dok ih je znatno manje na selfijima iz Moskve i Njujorka.

Londonski selfiji sadrže najviše starijih muškaraca, oni iz Bangkoka najviše mladih ljudi, dok na moskovskim ima ubedljivo najviše žena, koje su uvek doterane i poziraju kao da se slikaju za naslovnicu nekog modnog magazina.

Manovič je rekao da su on i njegov tim nameravali da uključe i Japan u svoju studiju, ali da su od toga odustali jer su „ljudi koji u toj zemlji poziraju za selfije nekako stidljivi, ne prikazuju svoje lice u celosti, tako da program ne može da obradi podatke”.

(Tanjug)

Napišite komentar